Toerist of reiziger: Waar herken jij jezelf in?
Fascinerend hoe stedentrippers allemaal op hun eigen manier een stad ervaren. Terwijl de een het liefst zo snel mogelijk het toeristische centrum verlaat, zal de ander juist aan de taxichauffeur de kortste weg naar Las Ramblas, Piccadily Circus of Les Champs Elysées vragen. Gelukkig komen beide stereotypen stedentripper in een wereldstad volledig aan hun trekken.
Grappig dat de manier waarop ze een citytrip invullen behoorlijk van elkaar kan verschillen. Het leuke is: ze hebben het allemaal naar hun zin!
Lees snel verder en ontdek waar jij jezelf het meest in herkent.
Wordt het de toerist of toch de reiziger?
Toerist of reiziger: de verschillen
In veel opzichten wijken toeristen en reizigers af van elkaar, zoals in de manier waarop zij zich gedragen tijdens een stedentrip en in wat zij belangrijk vinden om tijdens een reis te doen of om van te leren. Hieronder lees je punt voor punt waarin deze 2 stereotypen sterk van elkaar verschillen.
Waarnemen versus beleven
Enkel op stedentrip gaan om de meest bekende bezienswaardigheden gezien te hebben, omdat je gehoord hebt dat die bezienswaardigheden echte “must do’s” zijn. Dat is wat een toerist zou doen. De cultuur écht beleven, dat doe je op deze manier als toerist niet. Een reiziger beleeft en ervaart daarentegen wel: die dompelt zich als het ware onder in de voor hem of haar nieuwe cultuur. En ja, dat betekent bijvoorbeeld gerechten eten die je niet kent of een avondje naar een lokaal dans- of muziekgezelschap gaan en verrast worden. Oké, dat kan uiteindelijk ook best eens tegenvallen, maar vaker wordt je oprecht verrast. Als je er maar voor open staat.
Buitenstaander versus vermengd tussen de locals
Als toerist zonder je jezelf voor je het weet af van de mensen en de lokale cultuur, terwijl je je als reiziger hiervoor juist interesseert. Een reiziger vindt het namelijk leuk om nieuwe mensen te leren kennen, vrienden te maken en contact te leggen met de echte locals. Het reizigers-type neemt zichzelf en zijn eigen cultuur ook niet al te serieus. Waarom zou je ook?
De zeurkous versus het nieuwsgierige type
Toeristen zijn over het algemeen klagers. Dit stereotype maakt continu vergelijkingen met thuis en de plek waar zij zich bevinden, zoals over de torenhoge prijzen, de drukte of het slechte weer. Een reiziger is daarentegen helemaal niet bezig met klagen over wat minder goed of leuk is dan thuis. Een reiziger is een nieuwsgierig type die simpelweg veel te druk is met ervaren en geen tijd heeft voor zeuren. Hij is voornamelijk bezig met vragen stellen en met ontdekken wat er allemaal om hem heen gebeurt.
Oogkleppen versus open blik
Toeristen lopen onbewust rond, zij vergeten hun voelsprieten goed te gebruiken. Zij zijn zo geconcentreerd op slechts een paar dingen, zoals de weg vinden naar een bezienswaardigheid, dat ze het Grote Genieten bijna vergeten. Dit type schenkt niet tot nauwelijks aandacht aan de omgeving en de mensen om zich heen.
Reizigers daarentegen doen, je raadt het al, het tegenovergestelde. Dit type vakantieganger is zich juist erg bewust van alles en iedereen om hem heen en hij neemt dit goed in zich op. Daarbij heeft een reiziger doorgaans meer respect voor de culturele normen.
Resultaten versus doelen
Reizigers hebben als doel van hun reis om voornamelijk levenservaringen op te doen. Zij zijn bijvoorbeeld benieuwd of zij zelfstandig hun weg kunnen vinden in een drukke stad als New York. Dit kan tijdens een trip een doel zijn om te halen, die je als reiziger meeneemt naar huis. Toeristen zijn niet bezig met levenservaringen opdoen en nemen dit dan ook niet mee naar huis. Wat het stereotype toerist mee naar huis neemt zijn vooral resultaten zoals een zongebruinde huid en een lege portemonnee! En uiteraard een smartphone vol selfies 🙂
Souvenir versus aandenken
Van die veel te dure souvenirswinkels ben je vast wel eens tegengekomen. Toeristen kopen hier hun sleutelhanger, bieropeners en dat soort spul. Deze aankopen zijn typische aankopen voor toeristen. De reiziger zou eerder voor een uniek stukje cultuur gaan dat kenmerkend is voor de plaats waar hij zich bevindt. Van lokaal gebakken keramiek tot en met specerijen die je zelfs bij Albert Heijn niet kunt krijgen.
Bij Baja Bikes zien we de stedentripper in alle vormen, kleuren en maten.
Dat maakt het werken als gids ook zo enerverend!
Waar herken jij jezelf het meest in? Of heb jij van beiden wel iets weg?