De Romeinen waren schone mensen. Net als jij hielden ze van een lekker bad om schoon te worden. De Thermen van Caracalla waren dan ook een populaire plek in de Romeinse tijd, het was namelijk een enorm badhuis. Tegenwoordig is het een van de vele interessante bezienswaardigheden in Rome.
Lekker roddelen in bad
In het Oude Rome ging badderen er iets anders aan toe dan vandaag de dag. Het was namelijk een enorm sociale aangelegenheid. In bad, dat doe je met je vrienden. Zoals wij naar de kroeg gaan, zo gingen de Romeinen naar het badhuis, om vervolgens alsnog naar de kroeg te gaan. Elke stad had wel een badhuis en het was er vrijwel altijd een drukte van jewelste. In het Romeinse Rijk was het zien en gezien worden in het badhuis.
Je zou het nog het meeste kunnen vergelijken met een spa, behalve de drukte dan. Er waren grote zalen met vloerverwarming en er waren warme en koude baden. In het saunagedeelte openen de poriën zich pas echt en komen de roddels ook op gang. Uiteraard hadden de meeste zichzelf respecterende badhuizen ook een buitenbad en sportveld voor de fanatiekelingen.
De thermen van Caracalla waren enorm
Caracalla stond bekend als een zeer wrede keizer. Hij is de geschiedenis ingegaan als broedermoordenaar en tiran. Toch zijn alle historici er het over eens dat hij één goede daad heeft verricht; de bouw van de thermen.
In een stad zo groot als Rome was er veel vraag naar badhuizen. De thermen van Trajanus, op de restanten van de Domus Aurea, waren altijd vol dus bedacht keizer Caracalla dat het tijd was voor nieuwe, enorme baden. Ten zuiden van het Circus Maximus liet hij in de vroege derde eeuw na Christus een gebouwencomplex bouwen. In opvallend rood baksteen werd begonnen aan een van de meest prestigieuze projecten uit de Romeinse tijd. Het hele terrein was zo’n 25 hectare groot. Het hoofdgebouw was 337 x 328 meter. Per dag kwamen er zo’n 8000 mensen om te baden. Volgens de bronnen verbranden de thermen van Caracalla 10 ton hout per dag om het water te verwarmen.
Eeuwenlang bleven deze thermen van Caracalla dienst doen als badhuis. Pas in de 9e eeuw kwam er een einde aan het badderen. Een aardbeving verwoestte een deel van het gebouw. Tot die tijd was het heel goed bewaard gebleven. Het gebouw was rijkelijk versierd met prachtige fresco’s.
In de 12e tot en met de 19e eeuw deden de thermen van Caracalla vooral dienst als voorraadplaats voor andere bouwprojecten. Zelfs delen van de fresco’s vonden een ander onderkomen. Ondanks de vele plunderingen is er nog veel over van dit badhuis.
De thermen van Caracalla vandaag de dag
Als je nu door de thermen van Caracalla loopt valt nog steeds op hoe groot het totale complex geweest moet zijn. De ruïnes torenen nog boven de grond uit en een rondleiding is simpelweg indrukwekkend. Ook zie je er nog resten van de vele versieringen, je krijgt echt een goed beeld van hoe het dagelijks leven van de Romeinen er uit zag.
Een leuke manier om de terme di Caracalla, zoals ze in het Italiaans heten, te bezoeken is tijdens de Via Appia fietstour. Je gaat dan met een Nederlandse gids over deze eeuwenoude weg langs de mooiste bezienswaardigheden van Rome. Zo kom je langs het Colosseum, enkele tempels en mausolea en fiets je over deze 2300 jaar oude weg door de stad. De Rome Via Appia tour is een unieke ervaring en een echte aanrader voor wie al eens eerder in Rome is geweest en de stad eens op een andere wijze wil zien.