Heb je altijd al willen weten hoe de toekomst er uit ziet? Ga naar de Stad van de Kunst en Wetenschappen in Valencia en jouw vraag is beantwoord. In de sinaasappelstad hebben ze namelijk een hele wijk ingericht vol futuristische gebouwen. Deze bezienswaardigheden in Valencia zijn werkelijk waar uniek.
La Ciudad de las Artes y las Ciencias
In het Spaans klinkt het allemaal net wat mooier. Deze ‘stad’ is gebouwd op de drooggelegde rivierbedding van de Turia en is behalve een architectonisch hoogstandje ook het culturele centrum van Valencia.
Ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en Félix Candela is de Stad van de Kunst en Wetenschappen een complex dat je nergens anders in de wereld zult tegenkomen. Momenteel staan er zeven verschillende gebouwen, de een nog moderner dan de ander.
De rivier de Turia overstroomde in 1957 voor de laatste keer. De stad besloot toen om de rivier om te leggen zodat deze geen schade aan de stad meer aanrichtte. In de bedding is een prachtig mooi park aangelegd, de Jardines del Turia. Aan het einde van dit park, was er ruimte voor een geheel ander project. De stad stelde 300 miljoen euro beschikbaar om de Stad van de Kunst en Wetenschappen te bouwen. In 1986 was het park af, het eerste gebouw in dit futuristische complex opende pas haar deuren in 1998.
De verschillende gebouwen in de Stad van de Kunst en Wetenschappen
Het eerste gebouw dat af was, is L’Hemisfèric. Dit bouwwerk, in het centrum van het complex, moet een ooglid voorstellen van een oog dat opent. Volgens sommige critici lijkt het meer op de rug van een pissenbed. Dit enorme bouwwerk is 110 meter lang en 55 meter breed. Het huisvest een bioscoop en een planetarium. Door de ronde vormen van het dak is het mogelijk om met iemand te praten die aan het andere uiteinde van het gebouw staat zonder je stem te verheffen.
Als tweede opende het Museu de les Ciències Príncipe Felipe in 2000 haar deuren. Het lijkt het meeste op een skelet van een walvis. Dit is veruit het grootste gebouw van de Stad van de Kunst en Wetenschappen. Vanaf de derde verdieping heb je een uitstekend uitzicht over het park.
Een jaar later was het de beurt aan L’Umbracle. Dit is een openluchtmuseum waar verschillende moderne beeldhouwwerken tentoongesteld staan. Dit complex staat vol met planten die zorgvuldig gekozen zijn om ieder seizoen een andere kleur te geven. Zo moet je eigenlijk minstens vier keer naar de Stad van de Kunst en Wetenschappen. Het is, ongeacht het seizoen, sowieso een verademing om tussen al deze moderne gebouwen zo’n mooie verzameling planten te zien.
Het aquarium
In 2003 maakten we kennis met L’Oceanogràfic. Dit is het aquarium van Valencia. Het is het grootste aquarium van Europa en meer informatie hierover vind je in dit artikel. Tijdens je stedentrip naar Valencia is een bezoek aan dit park een echte aanrader.
In 2005 konden de operaliefhebbers een feestje vieren. El Palau de les arts Reina Sofia is gebouwd om veel evenementen te huisvesten. Er valt vrijwel altijd wel te genieten van een muziekvoorstelling. Pak anders de panoramische lift om het mooie uitzicht tot je te nemen.
Na het bouwen van de brug El Pont de l’Assut de l’Or, die trouwens wel wat wegheeft van de Erasmusbrug, was het ten slotte de beurt aan L’Àgora. Dit evenementencomplex was pas in 2009 af. Sindsdien is dit dé plek voor een leuk concert of sportevenement.
Er valt altijd wel wat te doen
Zoals je ziet zijn er verschillende activiteiten in de Stad van de Kunst en Wetenschappen. Maar zelfs zonder een gepland evenement is het de moeite waard om dit moderne complex te bezoeken. Het beste doe je dat tijdens de Valencia fietstour. Een Nederlandse gids neemt je mee langs alle mooie plekjes van de stad en dit deel van Valencia ontbreekt zeker niet. De gids vertelt je alle interessante verhalen. Zo leer je de stad echt goed kennen en zorg je ervoor dat je niks mist tijdens je stedentrip.