Bij kerken in Barcelona denk je waarschijnlijk eerst aan de Sagrada Familia, maar de Santa Maria del Mar is de meest beschreven kerk in de Spaanse literatuur. Deze eeuwenoude kerk staat trots in de wijk el Born en verdient zeker een vermelding in de lijst van beste bezienswaardigheden van Barcelona.
Een stukje geschiedenis
Ramon Despuig en Berenguer de Montagut, wie kent ze niet? Dit waren twee Catalaanse architecten die aan de basis stonden van het ontwerp van de Santa Maria del Mar. In de wijk La Ribera werd een kerk gewijd aan Maria van de Zee en de eerste steen werd gelegd door koning Alfons IV van Aragon, die ook koning van Catalonië was. De kerk werd toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Zee en het verhaal gaat dat het voornamelijk door vissers uit de buurt is gebouwd. Deze zouden nadat de vangst binnen was de stenen naar de bouwplaats dragen en zo helpen met de constructie.
Nadat de eerste steen werd gelegd in 1329 bleef men hard doorbouwen om dit enorme bouwwerk af te krijgen. Dit lukte uiteindelijk in 1383, 54 jaar later dus. In die tijd was dat echter heel erg snel. De middeleeuwen waren vrij onstuimig en daarom wilde dit soort projecten nog wel eens stil komen te liggen door geldgebrek of oorlog, om vele jaren later door een compleet andere architect weer overgenomen te worden. Dit lot is de Santa Maria del Mar dus bespaard gebleven. Er werd continue doorgebouwd, zonder onderbrekingen. Vandaar dat de Santa Maria del Mar ook overduidelijk in één stijl is gebouwd, de Catalaanse gotiek.
Nadat de kerk eenmaal af was, heeft het een roerige geschiedenis meegemaakt. Een aardbeving in 1428 vernielde het roosvormige raam. Deze werd in 1459 weer teruggezet. Daarna verloren de Catalanen hun onafhankelijkheid in een bloedige strijd. Santa Maria del Mar kwam ongeschonden uit de strijd. Pas tijdens de Spaanse Burgeroorlog kreeg het flink wat te verduren. Tijdens beschietingen werden delen vernield. Toch heeft de kerk het overleefd ondanks dat het 11 dagen lang in brand stond. Tegenwoordig zie je daar niks meer van terug.
Het ontwerp van Santa Maria del Mar
Zoals gezegd is deze kerk gebouwd in de Catalaans gotische stijl. Dit houdt in dat het niet alleen om hoogte draait zoals bij veel andere gotische stijlen. Verder is het vooral een sombere bedoening, er werd gelet op zogeheten formele puriteit. Oftewel er was geen ruimte voor tierelantijntjes.
De Santa Maria del Mar is van binnen ook een simpel, strak en somber gebeuren, totdat de zon op de glas-in-lood ramen schijnt. Dan kleurt de boel flink op. Het schip van de kerk, zoals de langgerekte ruimte heet is diep en vooral ook erg hoog. Doordat de pilaren bijna 15 meter van elkaar af staan geeft de ruimte het gevoel een grote zaal te zijn.
Santa Maria del Mar is erg populair
De Sagrada Familia is een drukke plek en ook de Kathedraal van Barcelona trekt veel publiek. Maar de Santa Maria del Mar is populair op haar eigen manier. Deze gotische kerk is de meest beschreven kerk in de Spaanse literatuur. Het meest recentelijk werk waar de kerk decor staat, is de enorme bestseller van Ildefonso Falcones. Deze Spaanse schrijver schreef de roman Kathedraal van de Zee en gaat over de periode waarin deze kerk werd gebouwd. Het boek is ondertussen ook al verfilmd en als serie te zien op Netflix. Behalve op televisie trekt de kerk ook in het dagelijks leven veel bekijks. Deze bezienswaardigheid in Barcelona wil je niet missen. Kies daarom vooral voor de Barcelona fietstour langs de highlights. Onze ervaren gids neemt je mee langs alle mooie plekjes, niet alleen in de wijk El Born, maar ook andere delen van het centrum van Barcelona komen aan bod. Je leert de stad echt goed kennen in korte tijd.
Wil je overigens de Santa Maria del Mar van binnen bekijken, zorg dan dat je gepaste kleding draagt. Met ontblote schouders bestaat de kans dat je de toegang ontzegd wordt. Na 17:00 uur is de toegang gratis. De dichtstbijzijnde metrohalte is Jaume I.