Vlakbij het Pantheon en de Tiber vind je dit heerlijke plein, Piazza Navona. Rome heeft heel veel piazza’s maar er zijn er maar weinig die in de buurt komen van de schoonheid van Piazza Navona. Dit is dus een van die bezienswaardigheden van Rome die je echt niet wilt missen.
De oorsprong van Piazza Navona
Dit 17e eeuwse plein ligt in het hartje van het oude Rome. Het zal je daarom niet verbazen dat dit gebied in die 17 eeuwen voor het aanleggen van het plein een andere functie had. In het begin van het Romeinse Rijk diende dit deel als het Campus Martius, ofwel Marsveld. Dit was een gebied buiten de stadsmuren waar soldaten trainden en waar triomftochten begonnen. Tijdens de Republiek groeide de stad gestaag en werd dit gebied gebruikt om tempels en tijdelijke theaters te bouwen.
In de eerste eeuw na Christus liet keizer Domitianus exact op de plek van Piazza Navona een groot stadion bouwen, het Circus Agonalis. Met ruimte voor 30.000 toeschouwers was dit stadion voornamelijk atletische evenementen en sporadisch vonden hier ook gladiatorengevechten plaats als het Colosseum niet beschikbaar was. De vorm leende zich uitstekend voor paardenraces, maar daarvoor zat je hier verkeerd. Voor races met paarden moesten de Romeinen naar het Circus Maximus, een enorm stadion dat ruimte bood aan 150.000 mensen!
Ook na de val van het Romeinse Rijk werden nog vaak evenementen gehouden in het stadion van Domitianus.
Toen kwam de 17e eeuw
De middeleeuwen staan niet bekend als de meest gezellige tijd en ook in Rome was het vaak kommer en kwel. Toch was Piazza Navona, dat toen Piazza in Agone heette (naar het Latijn in agonis wat spelen betekent), een van de betere plekken van de stad. Eeuwen nadat de Romeinen hier spelen organiseerden kwamen mensen hier samen om spektakels bij te wonen. Het plein had een holle vorm en regelmatig werd de afvoer van de drie fonteinen afgesloten om zo het hele plein onder te laten lopen met water.
Toch moest het een keer afgelopen zijn met de lol. Paus Innocentius X liet de Sant’Agnese in Agone kerk bouwen, samen met een paleis en een fontein, en het stadion werd zo omgetoverd tot plein. Een obelisk die eerder in het Circus van Maxentius stond aan de Via Appia buiten Rome, werd voorzichtig verplaatst en pontificaal op het Piazza Navona gezet. Ondanks het gemis van de obelisk is de Via Appia nog steeds een interessant gedeelte van de stad. Wil je meer weten over deze 2400 jaar oude straat, kies dan voor de Via Appia fietstour.
De drie fonteinen op Piazza Navona die al eeuwen dienst deden als bronnen voor drinkwater kregen een flinke opknapbeurt. Twee van de fonteinen werden ontworpen door Giacomo della Porta, de Fontana del Moro en Fontana del Nettuno. De derde fontein, la Fontana dei Quattro Fiumi, kreeg een nieuw jasje van Gian Lorenzo Bernini. Dit is dezelfde Bernini die een belangrijke rol speelt in Dan Brown’s Bernini Mysterie. In de verfilming van het boek Angels & Demons komt deze fontein op Piazza Navona uitgebreid aan bod.
Piazza Navona in de 21e eeuw
Tegenwoordig is Piazza Navona dus een van de mooiste pleinen van Rome, zo niet de allermooiste. Tijdens je stedentrip naar de Italiaanse hoofdstad wil je dit plein echt niet missen. Het is hier altijd gezellig, de kleurrijke huizen rondom het paleis en de kerk, de drie fonteinen… Piazza Navona is echt een uniek plein. Mocht je het geluk hebben dat er nog een tafeltje vrij is op een van de terrasjes dan zit je hier uitstekend.
Piazza Navona is daarom ook een van de favoriete stops van onze gidsen. Tijdens de Rome fietstour langs de highlights stoppen ze hier met plezier. Onze gidsen vertellen je in geuren en kleuren over de rijke geschiedenis van dit plein. Ook de rest van de stad komt uiteraard aan bod en daarom is deze rondleiding met Nederlandse gids de beste manier om kennis te maken met de Eeuwige Stad.
Piazza Navona ligt overigens vlakbij de Tiber op de plek waar de Engelenburcht staat. Vanaf deze kant van de rivier heb je een prachtig uitzicht over dit imposante gebouw.