We weten vandaag de dag niet exact hoe het mausoleum van Augustus er oorspronkelijk uitzag, maar dat het indrukwekkend was, daar mag geen twijfel over bestaan. Dit is een van die bezienswaardigheden in Rome die een prachtige mysterie herbergt.
Een Mausoleum, wat was dat ook alweer?
Je wilt niet voor het mausoleum van Augustus staan en geen idee hebben waar je nou naar aan het kijken bent. We geven je daarom een korte uitleg. Een mausoleum is als een graftombe, maar dan voor mensen met veel te veel geld. Het is een vrijstaand gebouw waar één of meerdere personen in liggen voor hun eeuwige rust. Dus als jij denkt dat een gedenksteen niet genoeg is, denk dan vooral eens aan de bouw van een mausoleum, daar maak je indruk mee.
Augustus, wie was dat ook alweer?
Augustus was een Romein, goh. Hij was de eerste Romeinse keizer en gelijk ook een van de beste. Zo goed zelfs, dat ze maar gelijk een hele maand naar hem vernoemd hebben. En niet zo’n suffe zoals februari!
De eerste keizer van Rome werd geboren als Gaius Octavius, zoon van een rijke vooraanstaande Romein. In 44 voor Christus, toen hij 19 jaar was, werd hij geadopteerd door een nog hoger aangeschreven Romein, Julius Caesar. Julius werd vermoord en noemde Octavius als zijn erfgenaam. Zoals een trouwe zoon betaamt, ging Octavius op pad om de moord op Caesar te wreken. Dit leidde tot meerdere bloedige burgeroorlogen maar in 31 voor Christus had Octavius dan uiteindelijk al zijn tegenstanders verslagen.
Hij kwam terug in Rome en deed net alsof hij de Romeinse Republiek ging herstellen. Langzaam maar zeker vergaarde Octavius zoveel macht dat hij de titel Caesar kreeg. Er is geen exact moment aan te duiden, maar zo rond 27 voor Christus kunnen we spreken van keizer Augustus, hij heeft zichzelf die naam gegeven.
Mausoleum van Augustus, een logisch gevolg
Op vrij jonge leeftijd was Augustus dus al de machtigste man ter wereld. Er zijn niet veel 35 jarigen al met hun dood bezig, toch liet de jonge keizer al beginnen met de bouw van zijn mausoleum. Augustus hield wel van wat spektakel en ook zijn graftombe zou er vol mee komen. Dit was zijn eerste bouwproject en hij koos een locatie op het Marsveld, tussen de Tiber en waar tegenwoordig de Spaanse Trappen staan. Het enorme ronde gebouw had waarschijnlijk een koepeldak met daar bovenop een groot bronzen beeld van de machtige man. Aan weerszijden stonden twee Egyptische obelisken. Een derde obelisk liet hij bijzetten in het Circus Maximus.
Van binnen was het minstens net zo spectaculair. Het mausoleum van Augustus bestond uit vele kamers waar uiteindelijk de lichamen en de urnen van veel van zijn familie zijn bijgezet. Augustus stierf op 75 jarige leeftijd en zijn lichaam werd middenin het mausoleum gezet. Uiteraard was er plek voor zijn vrouw Livia, maar ook keizers na hem, zoals Tiberius, Caligula en Claudius werden bijgezet.
Het mausoleum van Augustus door de eeuwen heen
Na de val van het Romeinse Rijk raakte deze plek redelijk in de vergetelheid. Net als veel andere bezienswaardigheden in Rome, werd er van alles bovenop gebouwd. In de 10e eeuw besloot men zelfs om een kerk bovenop het mausoleum te bouwen. Pas in het begin van de 20e eeuw kwam het mausoleum van Augustus tijdens opgravingen weer aan het licht.
Het is ondertussen al vele restauraties ondergaan en sinds kort is het dan eindelijk weer open voor het publiek. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een van de leuke stops is tijdens de Rome fietstour met Nederlandse gids. In slechts drie uur tijd neemt een ervaren gids je mee langs alle mooie plekjes van de stad. Zo leer je Rome pas echt goed kennen.
Het mausoleum van Augustus is een van de vele bezienswaardigheden in Rome die interessanter zijn zodra je het verhaal erachter kent. Nu weet je dus waar je moet zijn tijdens je stedentrip naar de Italiaanse hoofdstad.