Van plan om binnenkort naar Istanbul op citytrip te gaan? Wij hebben de top 20 bezienswaardigheden in Istanbul op een rijtje gezet voor je!
Van de indrukwekkende Hagia Sophia tot het prachtige Topkapı Paleis en de drukke Grand Bazaar, Istanbul biedt een scala aan bezienswaardigheden die je aandacht zullen trekken en je Interesse zullen wekken. Boek je vakantie naar Istanbul voor een onvergetelijke ervaring!
Een fantastische activiteit om mee te beginnen wanneer je je op de Turkse metropool bevindt, is een Istanbul Highlights Fietstour.
Een ervaren Nederlandssprekende gids, die woonachtig is in Istanbul, begeleidt je over de hier en daar heuvelachtige paden langs de highlights en vertelt je ook over stadsgeheimen, bijzondere plekken en restaurants, die je op eigen houtje waarschijnlijk niet gaat vinden (al daag ik je natuurlijk graag uit!).
Wil je een duidelijk overzicht voor je stedentrip met alle bezienswaardigheden en de allerleukste wijken van Istanbul? Sla de onderstaande lijst dan goed op!
Zie Inhoud
Top 20 Istanbul bezienswaardigheden
1. Hagia Sophia
Als je aan Istanbul denkt, denk je aan de Hagia Sophia. Het is dé bekendste bezienswaardigheid en misschien wel het symbool van heel Turkije en ligt in het Europese gedeelte van Istanbul.
De Hagia Sophia is één van de oudste kerkgebouwen ter wereld. Deze kerk dateert uit het jaar 537.
Door de eeuwen heen is de Hagia Sophia verschillende keren gerestaureerd. Tot de 16e eeuw was het de grootste kathedraal ter wereld. Veel mensen denken dat de Hagia Sophia altijd een moskee is geweest, maar dat is niet zo.
Het gebouw heeft een hele rijke historie en is ooit oorspronkelijk als Kathedraal neergezet. Tot 1453 is het een kathedraal geweest. In 1453 werd Constantinopel namelijk door de Ottomanen veroverd. Zij transformeerden de Hagia Sophia kathedraal in de Hagia Sophia moskee. Toen kreeg het zowel van binnen als van buiten een metamorfose.
Voordat je Hagia Sofia met je eigen ogen gaat bewonderen, kun je alvast de sfeer proeven in deze video hieronder :
In de binnenkant van de moskee werden verschillende Christelijke kunstwerken en symbolen vervangen met Islamitische kunstwerken en symbolen. Aan de buitenkant werd er ook werk verricht. Er werden een aantal minaretten geplaatst waardoor de moskee het uiterlijk heeft gekregen dat wij vandaag de dag nog kennen.
De Hagia Sofia heeft tot 1923 als moskee gediend. Bezoeken waren niet mogelijk en de moskee was enkel toegankelijk voor Islamitische volgelingen die naar de moskee kwamen om te bidden.
Op 29 oktober 1923, toen de Republiek Turkije werd gesticht veranderde dit deels weer. Er werd een nieuw gebouw geopend waarin een museum werd gebouwd dat vrij toegankelijk was.
Ongeacht je geloof, iedereen was welkom. Oude Christelijke en Islamitische kunstwerken werden gerestaureerd en het werd een thuis voor beide geloven. Dit heeft geduurd tot 2020. In 2020 werd de Hagia Sophia weer tot enkel een moskee verklaard. Je kunt de Hagia Sophia nog steeds bezoeken alleen zijn er nu weer andere regels van toepassing.
Het voormalig museum bestaat niet meer en de moskee is enkel te bezoeken buiten de gebedsuren om. De Hagia Sophia staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit is te danken aan haar rijke geschiedenis en adembenemende architectuur.
2. Topkapi Paleis
Het Topkapi Paleis wordt gezien als het belangrijkste museum van Istanbul. Hou je van architectuur? Dan mag je dit museum tijdens je stedentrip niet overslaan.
Wanneer je door het Topkapi Paleis wandelt voel je je even de Sultan van je eigen rijk. De Ottomaanse architectuur is nergens anders ter wereld zo goed te bewonderen als in het Topkapi Paleis.
Het Paleis leert je veel over de geschiedenis van Turkije. Dit paleis is nu een museum dat iedereen kan bezoeken, maar hier hebben ruim 400 jaar verschillende sultans geleefd. Het is zo groot dat je er zeker een dagdeel kunt spenderen.
Het avontuur begint al wanneer je door de Keizerlijke Poort het terrein binnentreed. Je wandelt door de aangelegde tuin verder naar de tweede poort. Dit is de Poort van de Groet. Ga je door de Poort bereik je het tweede binnenhof. Hier werden door de sultans veel ceremonies georganiseerd.
Eenmaal in het Paleis kijk je ook je ogen uit. Er zijn meer dan 10 zalen die je kunt bezichtigen. Ook kan je de officiële schatkamer van de Sultans bewonderen en zie je badhuizen, harems en de wapenkamer.
De toegangsprijs is 25 TL. Hiermee kun je alles bezoeken behalve de harems. Wil je deze ook zien betaal je een additionele 15 TL.
3. Toy Museum Istanbul
Reis je met kinderen? Dan is dit museum zeker een aanrader om te bezoeken. Je kunt hier maar liefst 4000 authentieke en unieke speelgoedstukken bewonderen. Je krijgt een blik in de geschiedenis van het Turkse speelgoed en zult heel veel leuke artikelen ontdekken. Dit museum is leuk voor jong en oud.
4. Blauwe Moskee
Als je de Hagia Sophia hebt bezoekt loop je ook tegen de Blauwe Moskee aan. De Blauwe Moskee wordt in de volksmond de Sultanahmet Mosee genoemd. De Blauwe moskee wordt de Sultanahmet moskee genoemd omdat deze in de wijk Sultanahmet staat. Wereldwijd wordt er naar deze moskee als de ‘Blue Mosque’ gerefereerd omdat de moskee blauwe elementen heeft.
Als je in deze moskeeën ronddwaalt, let dan goed op de beroemde mozaïeken. Deze zijn gedecoreerd met ruim 20.000 handgeschilderde tegeltjes in de kleuren groen, roodbruin en -je verwacht het niet- blauw!
Deze moskee opende zijn deuren in de 17e eeuw. Het koepelwerk van de Sultanahmet moskee is een stuk minder groot dan de Hagia Sophia, maar dit maakt het meesterwerk niet minder imposant. Het koepelwerk wordt omringt door 6 minaretten. Dit is heel uitzonderlijk. Normaal wordt een moskee maar omringt door 1 minaret.
Het is een drukbezochte bezienswaardigheid in Istanbul, maar zeker de moeite waard.
Tip: Bedek je hoofd en benen met (gratis) uitleen sjaals en lange rokken, doe je schoenen in een zakje en je bent ready to go. Let wel op de openingstijden, want als toerist mag je tijdens het gebed niet naar binnen.
5. De Kapalı Carsi – Grand Bazaar Istanbul
De naam Kapali Carsi verraad eigenlijk al wat het is als je de Turkse taal machtig zou zijn. Kapali betekend gesloten en carsi betekend stad. Het is dus de ‘gesloten stad’ wat wij zouden vertalen naar een overdekt winkelcentrum.
De Grand Bazaar is een echte belevenis en voor velen een favoriete bezienswaardigheid in Istanbul. Het is een overdekt winkelparadijs voor lokale winkeltjes. Je hebt er verschillende afdelingen met kooplieden die allemaal hun handelswaar proberen te verkopen. Van een kruidenafdeling tot een eetafdeling. Maar ook veel kleding, accessoires, aardewerk, goud, zilver en lederwaren.
Naar schatting zijn er momenteel tussen de 3500 en 4000 stalletjes waar je kunt winkelen. Hier ben je tijdens je stedentrip wel zeker een hele dag zoet als je van winkelen houdt. Ook als je niet zo van winkelen houdt is het alsnog leuk om hier even langs te gaan. Wandel er even doorheen, snuif de sfeer op en haal een heerlijke verse dürüm wrap voordat je de bazaar weer verlaat.
6. De Galata Toren
De Galatatoren is de oudste toren in het Europese deel van Istanbul. Onder de Turkse bevolking wordt de Galatatoren de Galata Kulesi genoemd. Je kunt de 61 meter hoge toren beklimmen en zult dan een zeer mooi uitzicht hebben over de stad en de skyline van Istanbul. Deze toren is ontzettend mooi om in de avond te bezoeken wanneer het donker is zodat je een geweldig uitzicht hebt over de gehele stad!
7. Dolmabahçe Paleis
Het Dolmabahçe Paleis is een paleis waar de sultans hebben bewoond. Het paleis werd in 1856 gebouwd aan de oever van de Bosporus. Het Dolmabahçe Paleis werd gebouwd in opdracht van Sultan Abdul Mejid die behoefte had aan meer luxe dan wat het Topkapi Paleis heb bood. Hierna werd het Dolmabahçe Paleis hét officiële paleis waar de sultan en de hofhouding woonden. Het Dolmabahçe Paleis werd ook het administratief centrum van het Ottomaanse rijk. De grondlegger van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk heeft hier ook gewoond. Het paleis is in de vorige eeuw omgetoverd tot een museum en is tot op de dag van vandaag vrij te bezoeken voor toeristen. Je zult onder andere de kamer van Atatürk en het Glazen Paviljoen zien.
8. Basilica Cisterna
De Basilica Cisterna is een enorme ondergrondse wateropslagplaats in Istanbul. De wateropslagplaats is één van de grootste van heel Turkije en heeft maar liefst 336 zuilen.
Je kunt hier ook veel standbeelden zien. Eén van de meest indrukwekkende werken die je hier kunt bewonderen is het Medusa standbeeld. Zo mooi is het hier, bijna sprookjesachtig
Basilica Cisterne openingstijden: Elke dag van 09u tot 19u met uitzondering van donderdag. Dan is de Basilica Cisterne geopend van 09u tot 18u.
9. Mısır Çarşısı – Egyptische bazaar
Een andere bazaar die je niet mag overslaan is de Mısır Çarşısı. Of zoals wij ernaar refereren, de Egyptische bazaar. Deze kleurrijke bazaar doet je denken alsof je in een sprookje bent beland.
De Egyptische bazaar ligt in de wijk Eminönü en staat ook bekend als de kruidenbazaar. Je kunt hier de lekkerste souveniertjes voor thuis kopen. Van gedroogde kruiden tot gedroogd fruit. Turkse noten en overige specerijen. De bazaar is vlakbij de Galatabrug, onze volgende top bezienswaardigheid.
10. Galatabrug
De Galatabrug is een brug die rijkt over de Gouden Hoorn. Deze brug brengt oost en west met elkaar samen. Dit is namelijk de brug die het Europese gedeelte van Istanbul verbind met het Aziatische gedeelte van Istanbul. Het verbindt de wijken Eminönü en Galata met elkaar.
De brug heeft een lengte van 466 meter en een breedte van 80meter. De Galatabrug bestaat uit twee verdiepingen, 6 rijbanen en een trottoir. Op dit trottoir kun je of wandelen of fietsen. Ook beschikt de brug over een tramverbinding.
Tip: onderaan de brug zie je lokale vissers hun dagvangst vissen. Ze roosteren de vis ter plaatse en verkopen deze in warme broodjes. Haal ook een broodje vis voordat je de brug oversteekt. Verser dan dit wordt het niet.
11. Het Hippodroom van Constantinopel
Istanbul kent vele pleinen die een bezoekje waard zijn. Een heel populair plein is het toeristische Taksim plein.
Een ander plein waar je ook veel lokalen kunt vinden is het Sultanahmet Meydanı plein. Dit plein verbindt namelijk de weg van de Blauwe Moskee naar de Hagia Sophia. Flink wat eeuwen terug, in de 3e eeuw na Christus, werd dit plein namelijk gebruikt voor sport en spel. Wagenrennen en paardenraces werden hier georganiseerd.
Tegenwoordig is er niks over van dit stadion, als je er doorheen loopt heb je niet eens door dat dit een oud stadion is. Van bovenaf kun je nog wel zien dat dit plein de oorspronkelijke vorm van het stadion heeft aangehouden.
12. De Balat-buurt in Istanbul
Istanbul heeft voornamelijk een Islamitische lokale bevolking, maar toch zijn er ook veel Christelijke en Joodse inwoners. De Joodse inwoners hebben zelfs nog hun eigen Joodse wijk binnen het dynamische metropool van Istanbul.
De wijk bevindt zich aan de zuidelijke oevers van de Gouden Hoorn en is het thuis van het Joods erfgoed in Istanbul. Je kunt hier verschillende synagogen en musea bezoeken. Ook heeft deze wijk een grote cult aanhang opgebouwd wegens de promotie van de gekleurde huisjes op social media.
Hou je van leuke kiekjes schieten voor je Instagram en Facebook, dan mag je de mooie gekleurde huisjes in deze wijk niet overslaan. Het is dé geheime hotspot van de stad.
13. Stadsmuur Istanbul
De stadsmuren van Istanbul omsloten de stad tot in de 15e eeuw volledig. Toen werd Istanbul nog Constantinopel genoemd. Je kunt vandaag de dag nog steeds langs bijna de volledige stadsmuur wandelen. Deze route is ongeveer 6,5 kilometer lang.
Hou je van fietsen? Dan is het een leuk idee om een fiets te huren en langs de stadsmuur te fietsen.
14.De Bosporusbrug
De Bosporusbrug is één van de drie bruggen die de Aziatische kant met het Europese gedeelte van Istanbul met elkaar verbindt.
De brug is 1590 meter lang en 39 meter breed, vanaf de brug geniet je van prachtige uitzicht. De silhouetten van de vele moskeeën, de minaretten en overige gebouwen vormen vooral bij zonsondergang een prachtig beeld.
15. Ortaköy Moskee
De Ortaköy moskee is één van de meest populaire moskeeën onder de lokale bevolking. Het wordt ook steeds een grotere toeristische trekpleister. Ondanks dat het niet de grootte heeft van de Hagia Sophia blijft de Ortaköy moskee een fantastische moskee om te zien.
De moskee ligt aan het water, de Bosporus en direct aan de mond van de brug in het Europese gedeelte. Van een afstand krijg je daarom een fantastisch beeld van de moskee met de Bosporus brug op de achtergrond. Dit is ook een hele fijne buurt om doorheen te fietsen. De Moskee werd tussen 1854 en 1856 gebouwd en verving hiermee een andere, oudere moskee. Het bouwwerk heeft hele hoge ramen en aan de binnenkant kun je veel versieringen in pastelkleuren vinden. Ook heb je prachtige kroonluchters. Alleen al voor de kroonluchters is deze moskee een bezoek waard.
16. Istanbul Sapphire
Istanbul staat niet direct bekend om de wolkenkrabbers, maar toch is er één wolkenkrabber in de stad die wel heel speciaal is. De Istanbul Sapphire skyscraper is een wolkenkrabber met een lengte van maar liefst 261 meter. De wolkenkrabbers kun je vinden in het financiële district van Istanbul. De wolkenkrabber heeft ook een observatiedek voor bezoekers. Je neemt de lift naar de 54e verdieping om vervolgens te genieten van het uitzicht over de stad. Je kunt het observatiedek dagelijks bezoeken en een entreekaartje kost slechts 18TL wat met de huidige koers neerkomt op slechts een euro.
17. Büyük Valide herberg
Vlakbij de Grand Bazaar vind je de Büyük Valide herberg met een hele grote rooftop. Deze rooftop geeft je een magisch uitzicht over de stad en is de perfecte plek voor jouw Istanbul foto’s.
18. Otagtepe
Istanbul is een bruisende stad maar ook één met veel stadsparken. De Otagtepe is een van deze stadsparken. Je kunt het park vinden bij de Fatih Sultan Mehmet brug in de wijk Beykoz. Dit park bevindt zich in de Aziatische kant van Istanbul. Wandelend door het park en genietend van het uitzicht van de brug heb je de perfecte combinatie van natuur en architectuur.
19. Chora kerk Istanbul
De Chora-kerk in Istanbul is in de 14e eeuw gebouwd. Je kunt hier prachtige mozaïeken en schitterende fresco’s bewonderen. Op zondagen kun je hier ook nog steeds een kerkdienst bijwonen.
20. Tegelpaviljoen Istanbul
Het tegelpaviljoen is een goed verborgen pareltje van de stad. De lokale naam voor deze lange versierde muur is Çinili Köskü. Ondanks dat deze muur er al 8 eeuwen staat is het nooit echt een grote toeristentrekpleister geworden en dit is spijtig. De beelden die uitgebeeld zijn met gekleurde tegeltjes zijn namelijk prachtig om te zien en het is ook nog helemaal gratis. Je krijgt een geschiedenisles al wandelend langs deze mozaïeken en leert veel over het Ottomaanse rijk en het Byzantijnse Keizerrijk. Zeker de moeite waard om op je lijstje te zetten.
Bezienswaardigheden in Istanbul op kaart
Tip: Op de fiets langs deze, en méér, bezienswaardigheden!
Waarschijnlijk denk je nu: heb je haar weer over dat fietsen. Snap ik, maar ook in wereldstad Istanbul is die stalen ros i-de-aal. En zet het huren van een auto maar uit je hoofd, want uit onze ervaringen kunnen we je vertellen dat autorijden hier geen pretje is. Daarentegen is het wel een heel goed idee om op de fiets de (ietwat chaotische) uitgestrekte stad te doorkruisen. Wandelend ben je toch zo een hele ochtend kwijt, terwijl je per fiets in enkele uren de hele stad hebt ontdekt!
Geen paniek wat betreft de heuvels: bij tours in Istanbul van Baja Bikes kun je ook voor een elektrische fiets kiezen! Voor meer informatie over de prijs en beschikbaarheid kun je even www.bajabikes.eu checken.
- Enne, psssst, nóg een tip: bespaar geld, tijd en passeer de rij bij topattracties in Istanbul door van tevoren online tickets voor Istanbul te boeken. Dit scheelt je zeker 2 à 3 uur (wacht)tijd!
- Bekijk ook de video’s op Vimeo eens, waar je ziet hoe Nederlandstalige gidsen op enthousiaste wijze wereldsteden laten zien
- Bekijk ook eens de recensies van tour-klanten van Baja Bikes.
Is Fietsen in Istanbul veilig?
Istanbul is een veilige stad maar ook een drukke stad. Ondanks dat er in het stadscentrum veel toeristische trekpleisters zijn is het aan te raden om te fietsen met begeleiding. Je kunt daarom het beste een begeleide fietstour boeken en samen met een Nederlandstalige gids de stad en het stadscentrum verkennen.
Tip: Begeef je meer in de buitenwijken en op minder drukke plekken. Langs de Bosporus fietsen of over de Bosporus brug fietsen zijn absolute aanraders.
Fietsen in Istanbul kan dus prima, wel moet je de juiste wijken kennen waar je dit het beste kan doen.
Op zoek naar meer tips voor je citytrip naar Istanbul? Check dan hier wat je nog meer allemaal kunt doen in Istanbul?