Rome zit vol bezienswaardigheden. Om alles van de stad te zien trek je eenvoudig enkele weken uit. Een van de trekpleisters die je waarschijnlijk al in de eerste dagen van je verblijf zult zien is het Pantheon in Rome. Dit prachtige gebouw, op steenworp afstand van Piazza Navona is een van de best bewaarde gebouwen uit de Oudheid. In dit artikel de geschiedenis, het heden en een top 10 weetjes over het Pantheon in Rome!
Zie Inhoud
Het Pantheon in de Romeinse tijd
Origineel was dit gebouw bedoeld als tempel en gebouwd in opdracht van Marcus Agrippa, een vriendje van Augustus, de eerste keizer van Rome. Het zal dus ergens tussen 27 voor en 14 na Christus gebouwd zijn. Het was een van de vele tempels in Rome en het diende meer om de bouwer te eren dan de god aan wie het gewijd was.
Tot lang in de moderne tijd werd gedacht dat het hedendaagse gebouw oorspronkelijk zo gebouwd was. Archeologische opgravingen hebben echter uitgewezen dat het gebouw van Marcus Agrippa verwoest was door een grote brand. Alleen de façade met het opschrift ‘M AGRIPPA L F COS TERTIUM FECIT’ (Marcus Agrippa, zoon van Lucius voor de derde maal consul heeft dit gebouwd) bleef overeind.
Keizer Hadrianus besloot in het begin van de 2e eeuw na Christus om het oude deel te laten staan. Geheel ongebruikelijk liet hij zijn tempel erbij aan bouwen. Dit alles zonder een nieuw opschrift die de eer aan hem toebedeelde, zeer on-Romeins van Hadrianus.
Het ronde gedeelte achter de ingang is dus ‘slechts’ 1900 jaar oud terwijl de voorkant nu 2000 jaar oud is. Eenmaal binnen is het moeilijk te geloven dat dit gebouw al zolang in perfecte staat is blijven staan. Je ziet werkelijk waar geen krasje.
De enorme koepel met het oculus, oftewel het oog, maar ook het interieur, alles lijkt net door de bouwers te zijn afgerond.
Het Pantheon in de middeleeuwen
Een van de verklaringen waarom het gebouw zo goed bewaard is gebleven is omdat het in 609 cadeau is gegeven aan paus Bonifatius de vierde. Deze goede man besloot het om te toveren tot een Christelijke kerk gewijd aan Santa Maria ad Martyres. Door de eeuwen van de Christelijke overheersing heen bleef het Pantheon dus in gebruik als gebedshuis. Alleen de aanbeden god was een ander.
Na de Romeinse tijd was de Italiaanse hoofdstad met het Vaticaan natuurlijk nog steeds een belangrijk religieus centrum. Van heinde en ver kwamen gelovigen op bedevaart naar Rome. Velen van hen deden dan ook het Pantheon aan om daar een mis bij te wonen of wellicht een kaarsje te branden. In de 2000 jaar dat het gebouw open is voor het publiek heeft het altijd veel mensen getrokken.
Het Pantheon: Vandaag de dag
Tegenwoordig is het Pantheon een van de niet te missen bezienswaardigheden van Rome. Het trekt nog steeds veel bezoekers al zijn deze allang niet allemaal meer op bedevaart. Het Pantheon is werkelijk waar indrukwekkend, zelfs voor heidenen. Dit komt door de enorme koepel met het oog in de top waar de zon doorschijnt, de vele zuilen en standbeelden. Ook het plein voor het gebouw, de Piazza della Rotonda, is een heerlijke plek om even een terrasje te pakken. Hier geniet je van de drukte die er te allen tijde in het oude Rome heerst.
Om optimaal te genieten van de vele prachtige plekjes van deze stad kies je het beste voor de Rome fietstour met Nederlandse gids. In slechts enkele uren tijd neemt deze ervaren gids je mee langs alle niet te missen locaties. Het Pantheon hoort daar natuurlijk bij maar ook het Colosseum en de Spaanse Trappen.
Top 10 boeiende weetjes over het Pantheon in Rome:
- Het eerste weetje over het Pantheon is dat het dak het grootste onversterkte betonnen koepeldak ter wereld heeft en geen steunpilaren.
- Binnenin het Pantheon zijn er marmeren beelden en reliëfs te zien, waaronder een beroemd beeld van de godin Roma.
- Het Pantheon was oorspronkelijk bedoeld als een tempel voor alle goden. Pantheon betekent in het Grieks: elke god
- Het Pantheon werd later een katholieke kerk en wordt nog steeds als zodanig gebruikt.
- Koning Vittorio Emanuele II is begraven in het Pantheon. Hij was de eerste koning van het verenigde Italië.
- De voorgevel van het Pantheon heeft zestien granieten zuilen van meer dan 14 meter hoog.
- De opening in het dak, de Oculus genoemd, is de enige lichtbron in het gebouw.
- Het Pantheon is ontworpen om de stad tegen branden te beschermen.
- Het Pantheon heeft als inspiratie gediend voor andere gebouwen en constructies. Het Capitool in Washington is er een van.
- Het laatste weetje over het Pantheon: Het plein voor het Pantheon heet Piazza della Rotonda en is populair. Dit is vanaf de oudheid al een ontmoetingsplek geweest voor de Romeinen, dit is het nog steeds voor toeristen en locals.
Fietstour Baja Bikes
Wil je liever op de religieuze tour blijven -en dat is niet zo raar in Rome- dan raden we je de Vaticaan wandeling aan. Je gaat dan naar het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek en krijgt een geweldige rondleiding door de Vaticaanse musea waaronder de Sixtijnse Kapel. De gids zorgt voor de entreekaartjes. Je hoeft daardoor niet in de lange rijen te wachten om naar binnen te mogen. Dit bespaart je veel tijd wat deze rondleiding nog aangenamer maakt.
Na je bezoek aan het Pantheon in Rome is het hopelijk lunchtijd. Je bevindt je namelijk in de buurt van Maccheroni, een van de lekkere restaurants in Rome waar je tussen de middag heerlijk geniet van een menu.