Ga je op fietsvakantie in Nederland, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je je het beste kunt voorbereiden. Zo zullen er ongetwijfeld vragen zijn als ‘Wat voor bagage en hoeveel bagage je mee kunt nemen, maar ook hoe je deze het beste kunt meenemen op de fiets?’ Een andere veel gestelde vraag is: ‘Waar kun je allemaal op fietsvakantie in Nederland, of elders in Europa? En niet geheel onbelangrijk: ‘Wat kost een fietsvakantie eigenlijk’? Het antwoord op deze vragen, en meer, lees je hieronder, aangevuld met enkele praktische tips om je fietsvakantie een groot succes te laten worden!
Zie Inhoud
Bagage tijdens je fietsvakantie. Hoeveel kilo kun je meenemen?
Wanneer je op fietsvakantie gaat zul je extra aandacht moeten besteden aan de bagage die je meeneemt. Dat geldt niet alleen voor wat je meeneemt, maar ook voor hoeveel je meeneemt en in wat voor tassen of koffers je het vervoert.In zijn algemeenheid wordt aangeraden om niet meer dan 25 kilo aan bagage mee te nemen tijdens je fietsvakantie. Maar hoeveel je precies mee kunt nemen is afhankelijk van een aantal factoren. Kies je voor een fietsreis met bagagevervoer, dan kun je meer meenemen dan wanneer je alles zelf moet vervoeren op je fiets. Je hebt dan namelijk geen omkijken naar je spullen. Die worden immers voor je van A naar B gebracht.
Bovendien hoef je bij een georganiseerde fietsvakantie vaak ook minder reparatiemateriaal, reservebanden etc. mee te nemen dan wanneer je kiest voor een fietsvakantie op de bonnefooi. Houdt er daarnaast rekening mee dat wanneer je op fietsvakantie gaat met kleine kinderen, je waarschijnlijk ook iets meer bagage mee zult moeten nemen dan wanneer je alleen met volwassenen op reis gaat.
Verdeling van je bagage
Of je nu 10 kilo meeneemt op fietsvakantie of 25 kilo, voor het veilig vervoeren van je bagage is een juiste verdeling ervan belangrijk. Wanneer je veel bagage meeneemt, zul je al snel uitkomen op een tas aan de voorkant van de fiets én een achtertas. Is dat het geval, zorg er dan voor dat circa 40% van het gewicht in de voortas zat en de resterende 60% in de tas achter. Deze verdeling zorgt voor de beste balans.
Stuurtas voor de waardevolle spullen
In je stuurtas bewaar je de waardevolle spullen, zoals je paspoort, telefoon en portemonnee. Ook is het handig als je klein reparatiemateriaal in je stuurtas opbergt. Mocht je een lekke band hebben en je hebt je reparatiesetje bij de hand, dan kun je in geval van kleine pech daardoor snel weer op pad.
Tips voor een goede fietstas of -koffer
Nu je weet wat de richtlijnen zijn voor het aantal kilo dat je idealiter meeneemt op fietsvakantie, is het tijd om na te denken over de tas of koffer die je meeneemt op reis. Hoewel de keuze voor een tas of koffer erg persoonlijk is, zijn er enkele algemene tips om rekening mee te houden bij het kiezen van een fietskoffer.
Tip 1: Kies voor een waterdichte of waterafstotende koffer/tas
Allereerst is het van belang dat de tas of koffer waterafstotend of zelfs waterdicht is. Ook al ga je naar zonnige bestemmingen, het weer is helaas nooit helemaal te voorspellen. Met een waterafstotende fietskoffer voorkom je dus dat door een (onverwachte) regenbui je bagage helemaal doorweekt raakt.
Tip 2: Voorkom verschuiven
Een tweede belangrijke aandachtspunt is dat de fietstas of -koffer goed vastgemaakt kan worden en niet zomaar van zijn plaats raakt. Wanneer bagage niet goed vast zit, kan deze namelijk gaan schuiven. Dat is niet alleen onhandig, maar kan daarnaast gevaarlijke situaties opleveren. Doordat schuivende tassen een nadelig effect hebben op de gewichtsverdeling kun je makkelijker uit balans raken en gaan zwabberen met je fiets.
Tip 3: Goede sluiting
Een volgende punt om in overweging te nemen bij het kiezen van een fietstas is de sluiting. Er zijn tassen met een rits, een rolsluiting of een klep. Het voordeel van een rolsluiting of klep is dat deze minder snel kapot kunnen gaan dan een tas met een rits. Een rits heeft juist weer als voordeel dat je goed kunt zien of de tas open of dicht is. Kies je voor een tas met rits, let dan wel extra op de kwaliteit van de rits. Neem eventueel een extra rits mee, zodat je deze kunt repareren als het tijdens je vakantie kapot gaat.
Een goede sluiting is daarnaast belangrijk om te voorkomen dat je spullen onderweg gestolen worden. Is je tas of koffer hermetisch gesloten en moeilijk te openen, dan verklein je de kans op ongenode gasten in je bagage.
Tip 4: Bedenk waar je de fietskoffer voor gaat gebruiken
Tot slot is het bij het kiezen van je fietskoffer van belang om te bepalen wat je gaat meenemen. Wil je gaan kamperen, dan heb je een koffer of tas nodig waar je een tent op kunt plaatsen of in kunt stoppen. Vaak wordt de tent vastgebonden bovenop de fietstas. Hier moeten dan dus wel de juiste bevestigingen voor aanwezig zijn. Bedenk daarnaast dat hoe groter je tas is, hoe meer je zult meenemen!
Wat neem je mee op fietsvakantie?
Het aantal kilo’s beperkt houden tijdens je fietsvakantie is erg belangrijk. Alles wat in de koffer gaat moet je immers ook meenemen naar je volgende overnachtingsplaats. Bij een fietsreis met bagagevervoer speelt dat weliswaar iets minder, maar ook in dat geval zul je zorgvuldig moeten nagaan wat mee neemt.
Ga voor lichtgewicht en pak handig in
Het is misschien een open deur, maar kies zoveel mogelijk lichtgewicht spullen om mee te nemen op je fietsreis. Ook sneldrogende kleding of handdoek is erg handig tijdens de reis. Probeer de spullen die je meeneemt “per categorie” in te pakken. Dus kleding zoveel mogelijk bij elkaar, zwemspullen bij elkaar etc. Zo voorkom je dat alles door elkaar zit en je steeds je hele koffer overhoop moet halen. Berg de spullen die je niet dagelijks nodig hebt onderin de koffer op. Ook zware spullen berg je het beste onderin de tas op.
Paklijst voor je fietsvakantie
Dé paklijst voor een fietsvakantie bestaat niet. Wat je meeneemt hangt immers af van je bestemming en het soort reis dat je maakt, maar ook van je persoonlijke voorkeuren. Onderstaande lijst geldt dan ook als handvat voor waar je zoal aan moet denken om in te pakken.
Kleding
- Fietskleding (bij voorkeur sneldrogend)
- Fietshandschoenen
- Fietshelm
- Petje
- Korte broek voor warme dagen
- Lange broek voor koelere dagen
- T-shirts
- Ondergoed
- Sokken
- Geschikte schoenen om te fietsen
- Schoenen om te wandelen
- Badslippers
- Muts en warme handschoenen voor koude gebieden (en de bergen)
- Regenkleding
- Warme trui
- Setje “nette” kleding voor als je bijvoorbeeld uit eten gaat
- Zwemkleding en (sneldrogende) handdoek
Toiletartikelen en persoonlijke verzorging
- Dagelijkse toiletartikelen, zoals tandenborstel, tandpasta en scheergerei
- Contactlenzen en lenzenvloeistof
- Bril/Zonnebril
- Zonnebrand en aftersun
- Antimuggenmiddel
- Tekentang
- Nagelschaartje
- Pincet
- Pleisters en ontsmettingsmiddel (Betadine, sterilon, etc.)
- Steriele gaasjes
- Verband
- Voorgeschreven medicijnen
- Overige medicatie, zoals paracetamol, diarreeremmers en ORS
- Zalf tegen huidirritatie (bijvoorbeeld zinkzalf of calendula)
- Thermometer
- Toiletpapier
- Flesje desinfecterende zeep (handen wassen zonder water)
Fietsbenodigdheden
- Kaartenklem
- Reparatiesetje voor banden
- Extra binnenband
- Fietsgereedschap, waaronder fietsolie of teflonspray
- Reserve fietslampje
- Handpomp
- Spin of spanband
- Stevig fietsslot (+ reservesleutel!)
- Bidon
- Oplader en benodigdheden voor accu van een e-bike
Documenten en overige spullen
- Paspoort of identiteitskaart
- Credit card en pinpas
- Medische gegevens of medisch paspoort
- Verzekeringspapieren (zorg- en reisverzekering)
- Reispapieren (tickets en vouchers)
- Noodnummers
- Gegevens van de thuisblijvers
- Telefoon en oplader
- Navigatie en oplader
- Camera en oplader
- Kompas
- Noodfluitje
- Reisstekker bij verblijf in landen waar men andere stopcontacten gebruikt
- Rijbewijs en autopapieren als je met de auto naar het startpunt reist
Entertainment en ontspanning
- Boek of e-reader (met oplader)
- Tablet of laptop (met oplader)
- Reisboek/gids
- Spelletje of speelgoed voor de kinderen
Kampeerspullen
- Lichtgewicht tent
- Tenthamer, haringen en andere benodigdheden voor het opzetten van de tent
- Luchtbed of slaapmatje
- Lichtgewicht slaapzak
- Zaklamp
- Blikopener, flesopener etc. of multifunctioneel zakmes
- Aansteker, lucifers en brander
- Pannen
- Bord, bestek en mok
- Theedoek, sponsje en afwasmiddel
- Waslijn en wasknijpers
Denk goed na over wat jij écht nodig hebt tijdens je fietsvakantie. Veel kun je namelijk ook gewoon onderweg kopen. Een extra tube tandpasta, bijvoorbeeld, kun je in de meeste gevallen thuis laten.
Een fietsvakantie, hoe werkt dat eigenlijk?
Fietsvakanties zijn er in verschillende soorten en maten. Van op de bonnefooi tot een compleet georganiseerde fietsvakantie met bagagevervoer en alles daar tussenin. Het voordeel van zo’n georganiseerde reis met bagagevervoer is dat je nergens meer naar om hoeft te kijken. De route is zorgvuldig voor je uitgestippeld en de accommodaties, die eveneens met zorg zijn geselecteerd, worden voor je vastgelegd.
Ook aan je bagage hoef je niet meer te denken, die wordt ’s ochtends na het ontbijt namelijk opgehaald en voor je naar je volgende hotel gebracht. Hierdoor heb je overdag je handen vrij om te genieten van al het moois dat de bestemming van je keuze te bieden heeft.
Flexibele vertrekdatum
De meeste fietsvakanties die door Baja Bikes worden aangeboden hebben een flexibele vertrekdatum. Je kiest dus, samen met je reisgezelschap, wanneer de reis van start gaat.
Heen- en terugreis
Je reist op eigen gelegenheid naar het startpunt van de route. Dat kan per auto, maar veel bestemmingen zijn ook eenvoudig met de trein bereikbaar. Kies je voor de auto, dan parkeer je deze bij het eerste overnachtingshotel. Je eindigt een georganiseerde fietsreis in de regel waar je deze begonnen bent, of je wordt na afloop van de vakantie met een bus teruggebracht naar het startpunt waar je auto staat geparkeerd.
Verlengen van je fietsvakantie
Kies je voor een fietsvakantie met Baja Bikes, dan heb je de mogelijkheid om je vakantie te verlengen. Je plakt dan één of meerdere nachtjes vast aan je vakantie. Dat kan zowel voorafgaand aan de fietsvakantie als na afloop van de tocht. Je verblijft in hetzelfde hotel, zodat je niet hoeft te verkassen. Een verlenging is ideaal om nog wat meer van de omgeving te zien, of om lekker te relaxen en na te genieten bij het hotel.
Fiets meenemen of fiets huren
Heb je een geschikte fiets (comfortabel én veilig), dan kun je deze meenemen op vakantie. Ga je met de auto, dan heb je wel een fietsdrager nodig. Reis je liever met de trein naar het startpunt van je fietsreis? Op de meeste trajecten is het mogelijk je eigen fiets mee aan boord van de trein te nemen. Je dient dit vaak wel vooraf bij boeking aan te geven. Ook kan een toeslag van toepassing zijn.
Geen geschikte fiets of vind je het te veel gedoe om je fiets te vervoeren? Ook dan kun je gewoon op fietsvakantie. Je boekt vooraf een fiets die ter plaatse voor je klaar staat. De fietsen zijn veilig en voldoen aan alle eisen die de wet in het land van bestemming stelt aan een fiets. Ook zijn er kinderfietsen en toebehoren, zoals navigatie, bij te boeken. Daarnaast is het mogelijk om een e-bike te huren. Zeker in heuvel- en bergachtige bestemmingen is dat aan te raden.
Wat kost een georganiseerde fietsvakantie met bagagevervoer?
Op de vraag wat een fietsvakantie kost is helaas geen eenduidig antwoord te geven. De kosten zijn namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de reisduur, bestemming en de verzorging (ontbijt of halfpension).
Prijsindicatie van een fietsvakantie + vervoer
Om je toch een beetje een idee te geven van wat een fietsvakantie kost, hebben we de reissommen (*) van enkele populaire tochten op een rijtje gezet:
- 4 dagen Gaasterland en Friese Meren, Nederland, vanaf € 335,-
- 6 dagen Moezel en Saar, Duitsland, vanaf € 515,-
- 8 dagen Vlaanderen, België, vanaf € 740,-
- 8 dagen Provence, Frankrijk, vanaf € 875,-
- 8 dagen Toscane, Italië, vanaf € 995,-
- 8 dagen Slovenië, vanaf € 1370,-
*Alle prijzen per persoon bij bezetting van 2 personen per kamer, inclusief bagagevervoer en exclusief fietshuur.
Overige reiskosten
Naast de reissom voor de overnachtingen, het bagagevervoer en de verzorging, dien je nog rekening te houden met de volgende kosten:
- Heen- en terugreis naar start/eindpunt.
- Optionele verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering).
- Eventuele extra’s, zoals gps, kinderstoeltje.
- Eventuele verlenging.
- Persoonlijke uitgaven ter plaatse voor overige maaltijden, drankjes, uitstapjes, souvenirs, etc.
- Reserveringskosten Baja Bikes (eenmalig €27,50, per reservering).
- Calamiteitenfonds (eenmalig €2,50, per reservering).
- SGR Bijdrage (€10,- per persoon)
Hoe kun je jezelf voorbereiden op een fietsvakantie?
Om aan een fietsvakantie deel te nemen hoef je geen speciale voorbereidingen te treffen. Ook hoef je niet in topvorm te zijn. Zeker wanneer je kiest voor een georganiseerde reis is dit vaak niet nodig. De routes zijn namelijk dusdanig uitgestippeld zodat je gemiddeld niet meer dan 60 kilometer per dag aflegt. Je kunt bovendien voor extra gemak kiezen door een e-bike te boeken. Zeker in heuvelachtige gebieden kan dat erg handig zijn. En na een heerlijk dagje op de pedalen kom je aan bij het hotel waar je bedje gespreid op je ligt te wachten.
Sommige reizigers vinden het prettig om voorafgaand aan hun vakantie een paar fietstochtjes in de eigen woonplaats of dichtbij te maken. Zeker wanneer je niet gewend bent om langere tijd te fietsen is dat aan te raden. Niet zozeer voor je conditie, als wel om te wennen aan langere tijd op een fietszadel zitten.
Extra goede voorbereiding bij een ongeorganiseerde reis
Ga je op eigen gelegenheid met de fiets op pad en neem je veel bagage mee, dan is het wél aan te raden om je extra goed voor te bereiden. Maak bijvoorbeeld een proefritje met de volledige bepakking die je mee wil nemen. Je kunt er beter vooraf achter komen dat je bagage te zwaar is dan tijdens de vakantie. Je kunt op dat moment nog besluiten of je eventuele overbodige spullen toch maar beter thuis kunt laten.
Ook is het bij een zelfgeorganiseerde fietsreis erg belangrijk om goed uit te zoeken welke route je gaat rijden. Liggen er veilige fietspaden op het traject dat je wil afleggen en zijn de afstanden haalbaar? Je zult ook zelf de overnachtingen moeten regelen en nagaan of het mogelijk is je fiets daar veilig te stallen. Ga je kamperen? Bedenk dan ook dat je na een dag fietsen nog wel zelf je tent moet opzetten en je slaapplek in orde moet brengen.
Algemene voorbereidingstips
Voor wat voor soort fietsvakantie je ook kiest, met onderstaande tips bereid je je voor en kom je niet voor verrassingen te staan. Zo haal je het meeste uit je vakantie.
- Check of je beschikt over de juiste reisdocumenten, zoals paspoort of identiteitsbewijs. Reis je met kinderen? Ook zij dienen te beschikken over een eigen geldig reisdocument.
- Controleer of het nodig is om vaccinaties te hebben voor je bestemming. Binnen Europa is dit meestal niet nodig, maar buiten Europa worden ze vaak wel aangeraden.
- Zorg dat je een goede reis- en annuleringsverzekering afsluit als je deze nog niet (doorlopend) hebt.
- Lees jezelf goed in op de bestemming. Wat is er zoal te zien en te doen op je vakantiebestemming en wat wil je zeker niet missen?
- Veel verkeers- en toeristenbureaus bieden online veel informatie aan, maar je kunt ook een reisgids aanschaffen. Een e-book is daarbij erg handig. Dat is niet alleen duurzaam, maar wanneer je het reisboek meeneemt op vakantie bespaart een digitale reisgids ook nog eens plek in je bagage.
- Reis je met de auto naar het startpunt van je fietsvakantie? Zorg dan dat je autopapieren in orde zijn en schaf eventueel een tolbadge aan als je gebruik moet maken van tolwegen.
Lees verder de voordelen van een georganiseerde fietsvakantie met bagagevervoer in Nederland