Wat jouw vakantiebestemming ook is, in vrijwel elke stad is er een oude, historische kathedraal of kerk te vinden, al dan niet meerdere. Zo is er ook in Dubrovnik een kathedraal te vinden, de Maria-Hemelvaartkathedraal. Deze kathedraal van Dubrovnik is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van ENESCO en mag niet ontbreken tijdens je citytrip in Dubrovnik.
Zie Inhoud
Geschiedenis van de Kathedraal
De Maria-Hemelvaartkathedraal (Velika Gospa) hebben we te danken aan de beroemde Engelse koning Richard Leeuwenhart en aan de inwoners van het eiland Lokrum.
De Engelse koning belandde namelijk in een schipbreuk voor de kust van Kroatië, het was een heftige schipbreuk en hij dacht niet dat hij het zou overleven. Uiteindelijk wist hij bij het eiland Lokrum voor de kust van Dubrovnik te komen, waar hij werd opgevangen door de bevolking. Hij was zo dankbaar dat hij een groot bedrag schonk aan Dubrovnik, met dit geld konden ze een groot deel van de kathedraal bouwen.
Deze kathedraal werd in de 13e eeuw gebouwd, maar die kathedraal is niet het kathedraal dat er vandaag de dag staat. Het huidige gebouw werd namelijk pas in 1672 — 1713 gebouwd, nadat een aardbeving de originele kathedraal had verwoest. in 1981 is de huidige kathedraal gerestaureerd tot wat het nu is. De schade van de bommen in de jaren 90 zijn niet meer terug te zien.
Tijdens de restauratie bleek dat er nog oudere fundamenten waren uit de 6e eeuw, deze waren van een Byzantijnse kerk en dit bewees dat Dubrovnik dus al zeker sinds de 6e eeuw een stad is.
Het ontwerp van de Kathedraal
De kathedraal van Dubrovnik is echt een meesterwerk van de barokke architectuur. De elegante gevel met de prachtige beeldhouwwerken. In 1713 werd dus (de tweede) bouw van dit gebouw voltooid door de architect Ilija Katičić.
De voorgevel is met balken en bogen versierd, waardoor de kathedraal een elegante uitstraling krijgt. Als we naar binnen gaan, komen we tot de conclusie dat ze het versieren niet alleen voor de buitenwereld hebben gedaan. Het pronkstuk in het midden van de kathedraal, het hoofdaltaar, is echt prachtig. Hierop is namelijk een schilderij te zien met de Hemelvaart van de Maagd Maria, geschilderd door Titiaan.
Door dit pronkstuk valt de rest van de binnenkant bijna in het niet, maar ook de rest mogen we niet vergeten. Zoals te verwachten heeft de kathedraal een klassieke Latijnse kruisplategrond, wat bestaat uit een ‘schip’ met twee zijbeuken. Deze zijn van elkaar gescheiden door elegante zuilen, helemaal versierd zoals de voorgevel van de kathedraal.
Waar je ook om je heen kijkt zie je de mix van de barok, gotische en renaissance invloeden, de glas-in-lood ramen, verschillende schilderijen en de rest moet je zelf maar ontdekken als je er bent… 😉
indeling van de Kathedraal
De kathedraal bestaat uit verschillende delen
Het hoofdgebouw
Dit is het deel van de kathedraal waar we binnenkomen. In het hoofdgebouw vinden we het hoofdaltaar. Dit altaar heeft enorm veel religieuze waarde en het toont de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria. Het is ontworpen in de herkenbare, elegante barokstijl.
De relikwieën van St. Blasius worden bewaard in dit altaar en dit geeft het nog meer (religieuze) waarde.
Als we verder lopen rondom het altaar, komen we ogen te kort. Overal om ons heen is wel iets te zien. De wit marmeren stenen in combinatie met sobere, barokke ornamenten zorgen ervoor dat er altijd iets gebeurt, waar je ook naar kijkt. Het zorgt voor een elegante en serene sfeer waar je helemaal tot rust komt en je je weer in het oude Dubrovnik waant.
De kapel van de Heilige Maria van de Engelen
Dit is de reden dat de kathedraal ook bekendstaat als de Maria-Hemelvaartkathedraal. In de kapel zijn verschillende kunstwerken te bewonderen waaronder een schilderij van de kunstenaar Titiaan.
Schatkamer van de kathedraal van Dubrovnik
Deze ruimte vol pracht en praal herbergt de meest waardevolle collectie met schatten van de kathedraal. De meest waardevolle schatten zijn de vergulde arm, been en schedel van de heilige Blasius. Het hoofd is zelfs versierd met edelstenen en geëmailleerde medailles. Er zijn nog veel meer schatten terug te vinden zoals prachtige schilderijen van bekende kunstenaars, eeuwenoude kerkbekers die vroeger gemaakt zijn door de lokale goudsmeden. In veel van de overige schatten die er liggen is ook terug te zien veel connectie Dubrovnik had met de grote zeehavens aan de Middellandse Zee .
De kathedraal van Dubrovnik bezoeken
Als je nog niet van plan was om de Dubrovnik kathedraal te bezoeken, hoop ik dat je nu toch al zeker wel bovenaan je Wat te doen in Dubrovnik lijst hebt gezet.
Om te zorgen dat dit bezoek soepeltjes verloopt zijn hier wat handige, praktische dingen om te weten:
Locatie Dubrovnik kathedraal
Als je de kathedraal wilt bezoeken is het ook wel handig om te weten waar deze nou eigenlijk te vinden is. Als je in de oude stad van Dubrovnik bent kan je er niet omheen, hij is gelegen aan het einde van het grote plein bij het Paleis van de Rectoren en de klokkentoren.
Het adres is: Ul. kneza Damjana Jude 1, 20000, Dubrovnik, Croatia ook kan je op Google/Apple Maps zoeken op: Kathedraal van Dubrovnik
Het is het makkelijkst te bereiken te voet, er is geen openbaar vervoer dat rijdt tot de Kathedraal.
Openingstijden en toegang
De kathedraal is voor iedereen GRATIS toegankelijk. Dus al ben je op een budget citytrip, kun je alsnog genieten van de prachtige Kroatische cultuur en architectuur. Als je de schatkist in wilt gaan zul je wel moeten betalen
De openingstijden zijn van 08:00-19:00, meer dan genoeg tijd om de kathedraal van Dubrovnik te verkennen dus.oooh
Waar parkeren in Dubrovnik
Eigenlijk is het het makkelijkst om vanuit de oude stad naar het kathedraal te lopen. Er is ook geen gratis parking te vinden in Dubrovnik, tenzij een parkeerplaats is inbegrepen bij jouw verblijfsplek.
Er zijn verschillende parkeerplaatsen die met bordjes worden aangegeven, Zo is Old Town Parking een parkeerplaats bij de stadpoort, maar deze is wel vrij duur.
Ik heb de kathedraal bezocht, wat nu?
Ben je uitgekeken bij de Kathedraal? Geen reden om je te vervelen want er zijn nog veel meer Dubrovnik bezienswaardigheden te vinden. Als je bent uitgekeken op het rondlopen in de oude stad als een echte toerist die niet weet waar hij heen moet, hebben wij dé oplossing voor jou.
Ga mee met onze Dubrovnik omgeving tour! Tijdens deze fietstour laat onze lokale gids alle prachtige verborgen plekken zien in de omgeving van Dubrovnik. Dan kan je na terugkomst van je stedentrip zeggen dat je zelf als echte local buiten de stad bent wezen kijken.
Zien we jou snel?