We gaan op reis naar de Dalmatische stad Dubrovnik. Ook wel bekend als de ‘Parel van de Adriatische Zee’. Deze havenstad is de trots van Kroatië. De Dubrovnik bezienswaardigheden zitten vol geschiedenis en cultuur én zijn omringd door adembenemende natuur. De stad is ook niet zonder reden terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst te vinden!
De aardbeving die in 1667 plaatsvond wist de hele stad zwaar te beschadigen, maar de stad wist zich weer op te bouwen in volle glorie. Deze glorie werd tot groot verdriet in de jaren van 1990 weer aangetast door de gewapende conflicten, maar de stad heeft zich ook hier weer doorheen weten te slaan en zichzelf weten te herpakken. Dubrovnik laat zien dat wanneer je als stad een doel voor ogen hebt en samen sterk staat om dit te realiseren, er niks onmogelijk is!
In deze blog zal ik jullie meenemen langs dé Dubrovnik bezienswaardigheden. Van prachtige natuur tot geschiedenisrijke monumenten en zelfs een bekende Game of Thrones locatie.
Ben je ook benieuwd naar de omgeving rondom Dubrovnik? Ga dan mee met onze Dubrovnik Fietstour: ontdek de omgeving.
Zoals de naam al zegt ga je tijdens deze tour fietsen rondom Dobrovnik in het prachtige Konavle Konavle staat bekend om haar prachtige groene natuur. Je komt onderweg enorm veel landelijke architectuur en monumenten tegen, hier zal ook af en toe gestopt worden. De gids voorziet je onderweg van alle informatie en geschiedenis die erbij hoort.
Tijdens deze tour kom je helemaal tot rust en ontsnap je aan het drukke stadsleven.
Zie Inhoud
Laten we nu beginnen met onze tocht door Dubrovnik. Tijdens deze tocht maken we kennis met de rijke geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid van deze ‘Parel van de Adriatische Zee’.
De eerste 10 bezienswaardigheden zijn te vinden in de oude stad van Dubrovnik, de bezienswaardigheden daarna zijn te vinden buiten de oude stad en zijn wat meer natuur en omgeving gericht in plaats van op geschiedenis 🙂
Stadsmuren van Dubrovnik
We beginnen gelijk met een (vrij letterlijk) hoogtepunt van de stad: de 1,940 meter lange, 1,5-6 meter brede en gemiddeld 24 meter hoge stadsmuren!
Loop je mee?
Deze oudste delen van deze iconische muren komen uit de 7e eeuw, toen waren het nog houten palissades. In de 12e eeuw zijn ze begonnen met de eerste fortificaties en in de 14e en 15e eeuw zijn de laatste delen afgemaakt. Dit bij elkaar zijn nu de stadsmuren van Dubrovnik zoals wij ze kennen.
Deze muren (en bijbehorende forten) hebben al veel moeten doorstaan en vertellen ons nu de indrukwekkende geschiedenis van Dubrovnik. Dit is echt één van de Dubrovnik bezienswaardigheden die je gezien moet hebben!
Eenmaal boven op de muur hebben we een prachtig uitzicht over deze weer bloeiende, veerkrachtige stad en de prachtige Adriatische zee.
Je kan op 3 verschillende plekken op deze muur komen:
- naast de St. Saviour’s Kerk (Crkva sv. Spasa)
- naast de St. Luke’s Kerk
- naast het Maritiem Museum bij het fort van St. Ivan (Tvrđava Sveti Ivan)
Ticket Dubrovnik City Walls:
- online en op locatie te koop vanaf €18,00
- óf gratis toegang met de Dubrovnik Pass
Lees verder over de muren van Dubrovnik…
Stradun
Eenmaal van de stadsmuur af lopen we de straat Stradun op. Deze straat is als het ware het kloppende hart van Dubrovnik. Stradun begint bij de Pile-poort en loopt 300 meter door tot de haven. Zo splitst deze hoofdstraat van Dubrovnik de oude stad in twee delen. Vroeger was deze straat een kanaal dat verschillende eilandjes van elkaar gescheiden hield. Deze is later volgegoten met beton om er een straat van te maken.
Laat je meevoeren door de stroom van toeristen en locals terwijl de zon weerkaatst op de spiegelende kalkstenen. Denk niet te veel na en geniet van de zorgeloze en gezellige sfeer die blijft hangen in en tussen de verschillende cafeetjes en restaurants.
Tijdens je wandeling over Stradun maak je kennis met het echte Dubrovnik. In de vele zijstraatjes vind je restaurantjes die lokale gerechten serveren. Ook zijn er vele historische Dubrovnik bezienswaardigheden en authentieke Dalmatische huisjes te vinden.
Kerk van St. Blaise
Al ruim 300 jaar geleden is deze prachtige katholieke kerk een oogappel op het Stradunplein. De kerk is, zoals de naam al aangeeft, toegewijd aan de heilige Blasius. In het Kroatisch beter bekend als Sveti Vlaho.
Er gaat een verhaal rond over de beschermheilige Blasius: dat hij de stad gered heeft van de Venetiërs.
De Venetiërs hadden hun schip geankerd bij Dubrovnik en zeiden dat ze alleen even de rantsoenen van hun schepen wilden aanvullen. St. Blasius had door dat dit niet de hele waarheid was. Tijdens het aanvullen van hun rantsoenen onderzochten ze namelijk wat de zwakke plekken van Dubrovnik waren, zodat ze gericht en succesvol aan zouden kunnen vallen.
De heilige Blasius waarschuwde de priester Stojko en zo werd er een stokje gestoken voor het sluwe plan van de Venetiërs. Sindsdien wordt elk jaar op 3 februari het St. Blasiusdag en ook de Dag van de Stad Dubrovnik.
Deze beschermheilige van Dubrovnik heeft in de kerk ook zijn eigen standbeeld. Dit standbeeld heeft een miniatuurversie van hoe Dubrovnik er toentertijd uitzag in zijn hand. Het weergeeft hoe de architectuur in die tijd was.
Na de aardbeving was dit het enige standbeeld dat nog gered en gerepareerd kon worden, daarom is dit ook één van de belangrijkste standbeelden in Dubrovnik.
De kerk is gebouwd in een prachtige Barok Stijl. Dit is gelijk te zien aan de complexe gevel met beelden van verschillende heiligen. Als je de kerk binnenstapt is deze stijl ook terug te zien in het gedetailleerde interieur vol pracht en praal.
Dubrovnik Kathedraal
Op de plek van deze kathedraal stonden eerder andere kathedralen. Zo werd in de 12e eeuw een kerkgebouw in Romeinse stijl gebouwd, deze werd deel betaald door de enkelse koning ‘Richard the Lion Heart’. Dit had hij namelijk beloofd nadat hij bij een schipbreuk op het eiland Lokurm strandde en hier werd geholpen door de inwoners.
Als gevolg van de aardbeving in de 17e eeuw was deze kerk bijna helemaal verwoest. Toen heeft de senaat van Dubrovnik beroep op de Italiaanse architect Andrea Bufalini van Urbino. Vervolgens heeft deze architect het nieuwe ontwerp voor de kathedraal gemaakt, in barokstijl.
Kom je mee? Dan gaan we samen door de 3 delen van het kathedraal struinen!
We beginnen in het hoofdgebouw, waar we langs het prachtige altaar lopen. Vervolgens zakken we af naar het kapel van de Heilige Maria van de Engelen, hier bewonderen we verschillende schilderijen en we sluiten de ronde af in de schatkamer van het kathedraal. Deze kamer vol pracht en praal is de trotse herberger van prachtige schatten die ons onder andere herinneren aaan de vele connecties die Dubrovnik heeft met grote zeehavens in de Middellandse Zee.
In 30 jaar zijn deze ontwerpen ook echt tot leven gekomen in de kathedraal zoals we die nu kennen. Deze worden ook nog steeds onderhouden. Zo is de schade die aangericht was door de bom in 1990 ook weer volledig hersteld.
De kathedraal is echt dé plek om je ogen uit te kijken terwijl je diep in de historie en cultuur van de stad duikt. Een Dubrovnik bezienswaardigheid om niet te missen dus! Je kan binnenkomen zonder ticket.
Lees nog meer over de Kathedraal van Dubrovnik…
Het Dominicanenklooster en museum
Aangrenzend aan de kathedraal is het klooster.
Hoewel het niet op het eerste oog te zien is, was ook dit klooster getroffen door de aardbeving in 1667. Gelukkig heeft de stad hem weer kunnen restaureren en staat hij weer even ferm als eerst.
Laat dit klooster ook gelijk een voorbeeld zijn van de wijze uitspraak: ‘don’t judge a book by its cover’. Doordat het klooster werd betrokken in de stadsmuur, werd deze stijl ook aangehouden. Sober en weinig decoratie. Dit is een compleet tegenovergestelde stijl als we binnen gaan kijken. Dit contrast zorgt ervoor dat de binnenkant nog meer tot haar recht komt!
Deze bewaarplaats van de vele, oude schatten bestaat grofweg uit 3 belangrijke delen.
- Het museum
De waardevolle collectie van sieraden, schilderijen en historische voorwerpen maken het museum tot een ware schatkamer vol kunst en cultuur. Ze vertellen het verhaal van de culturele en spirituele geschiedenis van Dubrovnik.
- De bibliotheek
Dit is toch wel de trots van het klooster. Als er vroeger iets belangrijk was voor de monniken, waren dat wel hun boeken. Niet alleen schreven ze deze soms zelf, maar ook haalde ze hier al hun kennis en wijsheden uit.
In de bibliotheek van het klooster van Dubrovnik zijn verschillende zeldzame boeken en manuscripten te vinden.Hiervan schijnen sommige echt van onschatbare waarde te zijn…
- De tuin
Voor de monniken was de tuin niet alleen een multifunctioneel, maar vooral essentieel onderdeel van het klooster. Hier was hun onder andere hun moestuin als onderdeel van hun voedselproductie. Het functioneerde ook als meditatie plaats, bron van geneesmiddelen, een leerplaats en nog veel meer.
Omdat dit zo een belangrijke plaats voor hen was, werd deze ook altijd uitstekend onderhouden, Dit is vandaag de dag nog steeds terug gezien. De tuin wordt nog steeds zo onderhouden als toen. Als we struinen door de tuin voelen we ons helemaal tot rust komen en één worden met de natuur.
- Het Dominicanenklooster vind je bij een passage tussen het Palača Sponza en de Poort van Ploče.
- Ticket op locatie te halen
Fort Lovrijenac
We lopen tot net buiten de stadsmuren en komen aan bij Fort Lovrijenac. Of zoals de locals het noemen: Fortica of Sveti Lovro.
Dit fort is vroeger gebouwd zodat Dubrovnik zichzelf kon beschermen tegen aanvallen vanaf de zee door bijvoorbeeld Venetiaanse vloten. Het fort heeft daarom ook een indrukwekkende structuur en uiterlijk met enorme muren van 4 tot wel 12 meter dik en is gebouwd op een 37 meter hoge klif.
Dit zorgt ook voor een spectaculair uitzicht als we over de muur kijken. Een panoramisch uitzicht over de oude stad en de aangrenzende Adriatische zee waarvan deze beschermd werd. Nu wordt het fort gebruikt voor verschillende evenementen zoals voorstellingen en festivals.
Als Game of Thrones fan was dit voor mij ook echt één van de Dubrovnik bezienswaardigheden om niet te missen. Dit fort is namelijk gebruikt als filmlocatie voor de Red Keep in King’s Landing. Het was net alsof ik achter Tyrion Lannister en Varys liep terwijl ze een wandeling maakten over de muren.
- Kaartje is te koop op locatie
- óf toegang met je ticket voor de stadsmuren
Sponzapaleis
Dit vroeger bruisende centrum van de stad mag ook niet ontbreken tijdens onze trip langs de Dubrovnik bezienswaardigheden. Dit gebouw is een van de weinige gebouwen die de aardbeving in 1667 overleefd heeft.
Het Sponzapaleis is in tegenstelling tot de voorgaande bezienswaardigheden niet in de barokstijl gebouwd. In het ontwerp voor dit paleis is er gekozen voor een eigen Dubrovniks ontwerp, dit is een mix van de gotische en renaissancestijl.
Hoe deze invloeden te herkennen zijn? Simpel! Als we naar dit gebouw kijken, zien we onder andere de bogengalerijen. Gotische architectuur staat bekend om de verticale lijnen, deze zijn ook terug te zien in de hoge smalle ramen. De elementen zijn puntig en zorgen voor een statige uitstraling.
Tegelijkertijd is de renaissance symmetrie ook niet te ontkennen in bijvoorbeeld de ramen en deuren. Deze zijn vervolgens ook nog eens versierd met fijne tierelantijntjes, wat ook erg tekenend is voor de renaissancestijl.
Dit prachtige paleis was vroeger het thuis voor het douanekantoor. Als je je handel mee wil nemen Dubrovnik in, moest je dat hier aangeven. Het was echt het commerciële centrum van de stad. Op de muur is ook nog de volgende tekst te zien:
FALLERE NOSTRAVETANT; ET FALL PONDERE: MEQVE PONDERO CVM MERCES PONDERAT IPSE DEUS.
Deze tekst betekent: het is ons verboden te bedriegen of gewichten te vervalsen, en wanneer ik goederen weeg, weegt God ze met mij.
Dit herinnerde iedereen er aan om eerlijk te handelen en ze moesten het maar niet wagen om te liegen of verkeerd te wegen.
Het paleis is voor nog meer verschillende activiteiten een thuis geweest, denk hierbij aan een school en een ontmoetingsplek. Nu wordt hier het Dubrovnikse archief bewaard. Dit archief wordt beschouwd als een van de rijkste in Europa. We kunnen de originele documenten niet bekijken, maar kopieën hiervan worden wel tentoongesteld.
Als we het paleis bezoeken, wandelen we eerst over de binnenplaats onder de vele bogen door. Op deze binnenplaats worden nu regelmatig speciale evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Ook worden hier theatervoorstellingen gegeven, de akoestiek en elegante architectuur op de binnenplaats zijn de droom van elke performer.
Ook bezoeken we de Herdenkingszaal voor de Verdedigers van Dubrovnik. Hier wordt een expositie over de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog tentoongesteld. Deze indrukwekkende tentoonstelling vertelt het verhaal van de militairen die omgekomen zijn in deze vreselijke strijd.
Rector’s Paleis
Dit paleis van Rector is een perfecte locatie om terug te reizen naar vroeger en de politieke en culturele aspecten van toen te leren kennen. Het was namelijk de zetel van de regering in de vroegere republiek van Dubrovnik. Er is geen betere plek dus om de politieke geschiedenis van Dubrovnik te leren kennen.
Dit paleis bestaat ook uit verschillende delen met elk hun eigen rol.
- Het stadsmuseum
In het stadsmuseum zijn verschillende tentoonstellingen. Er zijn permanente tentoonstellingen over de historische artefacten, cultuur, kostuums, kunst en nog veel meer. De tijdelijke tentoonstellingen gaan ook vaak in op één van deze vlakken, maar dan op net wat andere manier.
Door het museum zijn verschillende displays gehangen waarop uitleg wordt gegeven over de spullen die tentoongesteld staan.
- Historische vertrekken
De echte historische zalen zoals ze vroeger gebruikt werden, zijn in tact gebleven. We wanen ons helemaal in de rol van de rector als we in zijn slaapkamer staan en doen alsof we ons klaarmaken om naar een belangrijke bespreking te gaan in één van de vergaderzalen.
- Atrium en binnenplaats
Als we na de veel te lange vergadering eindelijk klaar zijn, ontsnappen we aan de drukte en komen we tot rust op de binnenplaats en in de Atriumtuin. Hier kunnen we genieten van de frisse lucht en de gezellige sfeer. De vogels fluiten hun vrolijke lied en de bladeren van de bomen ruisen zachtjes in de wind.
En weer kwam de Game of Thrones fangirl in me naar boven toen ik hier aankwam. Bij de voorkant van het paleis is namelijk de scène gefilmd waarin Daenerys Targaryen de kruidenkoning van Quarth vraagt om schepen om haar leger over de Smalle Zee te brengen.
- Ticket op locatie en online verkrijgbaar
- Prijs vanaf €10,00, afhankelijk van leeftijd
Kerk van St. Ignatius
Deze kerk heeft al verschillende bommen moeten doorstaan. Hierbij waren verschillende glas-in-lood ramen verwoest en ook het altaar was gesneuveld. Ze hebben na de oorlog alles gelukkig kunnen herstellen en de kerk staat weer voor ons open om een kijkje te komen nemen.
Bij deze kerk is de barokstijl ook niet te ontkennen. In het ontwerp worden er verschillende momenten uit het leven van de heilige Ignatius afgebeeld. in 1885 werden er ook een aantal nissen in de kerk gemaakt. Deze nissen werden gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en ze zijn één van de oudste nissen die er zijn.
Wanneer we in de kerk lopen, komen we ogen te kort. De barokstijl in deze kerk is echt een feestje voor het oog. Met alle versieringen, het kleurrijke gedans van de zonnestralen door de glas-in-lood ramen en het prachtige altaarstuk van Ignatius in het midden, maken dat deze kerk het heeft gemaakt op deze Dubrovnik bezienswaardigheden lijst.
De kerk is gebouwd door de jezuïetenorde, dit is een orde van priesters. Naast de kerk stond het jezuïetencollege. Deze speelde een belangrijke rol in het onderwijs en de cultuur van Dubrovnik.
Jesuit Stairs
Deze groep van priesters brengt ons ook naar deze trap. De Jezuïeten trap hebben ze namelijk gebouwd als doorgang tussen de St. Ignatius kerk en het jezuïetencollege.
Ook werd deze trap, net zoals de kerk, gebouwd in barokstijl. Het is dus een enorm indrukwekkende trap met sierlijke balustrades en elegante trappen. Als je op de trap loopt, heb je een geweldig uitzicht over de oude stad Dubrovnik en de Adriatische zee.
Deze trap werd pas echt beroemd nadat deze werd gebruikt als set voor de welbekende Walk of Shame scène in één van mijn favoriete series. Deze Dubrovnik bezienswaardigheid is echt een must see voor de Game of Thrones fans onder ons. 😉
Na al deze prachtige plekken in de oude binnenstad van Dubrovnik gaan we eens kijken hoe het er verder buiten de stadsmuren aan toe gaat.
Velika and Mala Petka Forest Park
Velika and Mala Petka Forest Park behoren tot het natuurlijke landschap van Montenegro. Trek je terug in dit schilderachtige landschap en luister naar de gesprekken die de vogels met elkaar voeren vanaf de vroege ochtend tot in de late avonduren. Deze Dubrovnik bezienswaardigheid is perfect als je even de stad uit wilt om de natuur van Dubrovnik te verkennen.
Het park is daarom ook niet alleen populair onder wandelaars, maar ook onder vogelspotters. Er zijn hier, afhankelijk van het seizoen, verschillende vogels te spotten. Lijsters, Zeisen, Sleutelbloemen en ook voor de Vinken is dit in de winter een aangenaam thuis.
Er zijn verschillende wandelroutes te vinden in dit park. Het park bestaat uit het Velika Petka deel en het Mala Petka deel. In het Velika Petka deel zijn vooral verharde paden, terwijl de paden in het Mala Petka deel wat ruiger zijn en vooral uit grind bestaan.
Als je over de verschillende paden loopt kom je langs de indrukwekkende kliffen, gezellige baaitjes en bruisende waterstromen van het Paleis van Dubrovnik, afhankelijk van welk pad je volgt. Deze paden zijn duidelijk aangegeven en voor elk niveau goed te doen.
Mount Srd.
Bekijk Dubrovnik vanaf grote hoogte! Een bezoekje aan Mount Srd mag niet ontbreken tussen de Dubrovnik bezienswaardigheden.
Je kan op verschillende manieren op dit 412 meter hoge punt komen.
- Je kan kiezen maar de meest vertrouwde manier: de auto.
Rij op je eigen tempo, met je favoriete artiest of radiozender aan naar de top van deze berg. Je kan hier je auto gratis parkeren - Je kan kiezen voor de sportieve manier: hiken. Dan begin je 20 minuten buiten de oude stad Dubrovnik en hike je door het bos, boven de boomgrens tot je op het uiteindelijke hoogtepunt komt. Deze 2,1 km hike is toegankelijk voor zowel beginners als wat meer gevorderden.
- Je kan kiezen voor de toeristische manier: de kabelbaan!
Deze kabelbaan is net buiten de oude stad te vinden en het is de makkelijkste, snelste en stiekem toch ook wel leukste manier om naar boven te gaan. Je hoeft zelf niet te sturen of iets, alleen instappen en vervolgens genieten van het uitzicht tijdens de weg omhoog.
Een retourticket voor de kabelbaan is €7,- of €27,- afhankelijk van de leeftijd.
Eenmaal boven op de berg kan je bijkomen van je hike door een hapje te eten en iet te drinken bij het Panorama Restaurant. Geniet van het prachtige uitzicht over Dubrovnik met zijn oranje daken en glinsterende straten.
Ook is er een historisch museum te vinden, het Homeland War Museum. Hier wordt er dus verteld over Homeland War in 1991-1995. Erg indrukwekkend en interessant om te bezoeken als je boven op de berg bent. De tickets zijn maar €5,-
Lokrum Eiland
Als je vanaf Mount Srd. rond kijkt zie je ook dit eiland liggen. Het Lokrum Eiland is dé plek om heen te gaan als je een (halve) dag wilt ontsnappen aan de drukte van de stad. Je komt weer helemaal tot rust op dit eiland vol prachtige flora en fauna.. Lokrum is een dagtrip die niet mag ontbreken als je alle Dubrovnik Bezienswaardigheden wilt zien.
Voor maar €5,- heb je al een ticket om met de ferry naar het eiland te varen. Deze oversteek duurt maar een kwartiertje, dus ook voor de zeezieke toeristen is deze tocht prima te doen. Het is een korte en rustige oversteek.
Eenmaal op het eiland aangekomen kan je er voor kiezen om door de Botanische Tuin te lopen. In deze tuinen word je vergezeld door enkele pauwen. De over-over-over-over-over-overgrootouders van deze pauwen zijn zo’n 100 jaar geleden naar het eiland gebracht en sindsdien is dit eiland het nieuwe thuis van deze pauwenfamilie.
Ook zijn hier, verstopt onder wat planten, de oude ruïnes te vinden van het Benedictijnenklooster van St. Maria.
Het eiland is uiteraard omringd door zee, anders zou het geen eiland zijn. Dit zorgt er ook voor dat er meer dan genoeg plekken zijn om een verkoelende duik te nemen! Vergeet dus zeker niet om je gevulde strandtas mee te nemen en verschillende strandjes uit te proberen.
Naast de vele, prachtige natuur op dit eiland zijn er ook verschillende restaurantjes en cafés te vinden. Hier kan je genieten van een lekkere kop koffie, een verfrissende cocktail en haal je weer nieuwe energie uit de heerlijke gerechten.
Franjo Tudmanbrug – Vidikovac Lozica
We eindigen helemaal bij het uiterste puntje van Dubrovnik. We gaan een kijkje nemen bij de Franjo Tudmanbrug. Als je op de brug staat kan je prachtige foto´s maken van de kustlijn van Dubrovnik.
Wat vooral erg indrukwekkend is en echt aanrader is, is om de zonsondergang/opgang te bekijken. Vanaf het Vidikovac Lozica uitkijkpunt, dat aan de zuidelijke kant van de brug ligt, heb je ook een prachtige kijk op de stad en zijn omgeving.
Wil je zeker zijn dat je echt alle ins and outs van de Dubrovnik omgeving gezien heb? Ga dan mee met onze Dubrovnik omgeving Fietstour! Tijdens deze fietstour neemt onze gids je mee door de streek rondom Dubrovnik. Deze Dubrovnik bezienswaardigheden worden vaak over het hoofd gezien omdat ze buiten de stad liggen, maar zijn ook zeker een bezoek waard.
Dubrovnik Bezienswaardigheden Kaart
Hieronder heb ik alle bezienswaardigheden voor je op de kaart gezet, dan kan je zien wat waar nou eigenlijk ligt. Wil je hem aanpassen? Dat kan! Je kan de kaart in-, uitzoomen en zelf extra markeringen toevoegen.
Ik heb de bezienswaardigheden in de volgende categorieën verdeeld:
Oranje: Binnenstad Bezienswaardigheid
Donkerblauw: Buiten de stad Bezienswaardigheden
Donkergroen: Natuur bezienswaardigheid