Wie aan Berlijn denkt beeldt zich al snel de Berlijnse muur in. Niet zo gek natuurlijk want dit heeft jarenlang het imago van de stad bepaald. Hieronder vertellen we je meer over de muur en het unieke karakter van deze bezienswaardigheid in Berlijn.
De geschiedenis van de Berlijnse muur
Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd snel duidelijk dat de Sovjet Unie en de Verenigde Staten elkaars tegenpolen waren. Uiteraard hadden ze toen een gezamenlijke vijand dus bleef het slechts bij spanningen. Zodra Duitsland capituleerde was er echter geen houden meer aan en ging de oorlog over tot de Koude Oorlog. Het kapitalistische westen en het communistische oosten leefden zogenaamd in vrede met elkaar maar ze deden beide hun uiterste best om zoveel mogelijk landen in hun kamp te krijgen. Europa werd onderverdeeld in twee zijden, met in het midden een soort van ijzeren gordijn.
Duitsland werd in tweeën gedeeld, West-Duitsland aan de kapitalistische en Oost-Duitsland aan de communistische. Middenin het oosten, de Duitse Democratische Republiek, lag de hoofdstad Berlijn. Net als het land, werd de stad in tweeën gesplitst.
Veel mensen uit het oosten vluchtten naar het westen want zij zagen dat de West Berlijners het beter hadden dan zij. De Sovjets deden hard hun best om de Oost-Duitsers te beletten naar het westen te reizen. Daarom begonnen ze in de nacht van 12 augustus 1961 met de bouw van de Berlijnse muur die uiteindelijk meer dan 43 kilometer lang was.
Spoelen we even door naar 28 jaar later, in 1989 leek er een einde te komen aan de Koude Oorlog en in november 1989 begonnen de Berlijners te protesteren en eisten ze de val van de muur. Niet veel later werd Duitsland weer één land en Berlijn weer één stad en de hoofdstad van het herboren land.
De muur van Berlijn vandaag de dag
Na de val van de Berlijnse muur werd Berlijn dus weer één stad en kon de wederopbouw van vooral het oosten pas echt beginnen. Ter herinnering zijn delen van de muur overeind gebleven. Zij vormen tegenwoordig een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn samen met Checkpoint Charlie. Vooral de zogeheten East Side Gallery, een stuk van de Berlijnse muur waar veel kunstenaars hun werk vertonen, is een ware trekpleister.
De beste manier om de Berlijnse muur te zien
Heb jij daarom een stedentrip naar Berlijn gepland dan raden we je aan om deze locaties te bezoeken. De beste manier om dit te doen is met de Berlijn fietstour langs de muur. Onze enthousiaste Nederlandse gids neemt je in enkele uren mee langs meerdere plekken waar de muur nog staat. Wil je ook langs andere interessante plekken van de stad zien, kies dan voor de fietstour langs de highlights. Het is het ideale begin van je stedentrip want je leert de stad echt goed kennen en je bespaart tijd om leuke andere dingen te doen.