Tijdens je stedentrip naar Rome wil je het Campo de’ Fiori niet missen. Dit plein staat altijd garant voor gezelligheid en de omgeving geeft het levendige karakter van Rome goed weer. Ook dit is weer zo’n niet te missen bezienswaardigheid in Rome.
Campo de’ Fiori: een bloemenveld
De naam van dit plein betekent letterlijk bloemenveld. De bloemen die je er nu ziet groeien er niet direct, maar op de markt vind je enkele bloemenkraampjes. Ook voor je dagelijkse portie groente en vis moet je op deze markt zijn. Het plein dankt zijn naam niet aan de bloemenverkopers. In de Romeinse tijd was dit daadwerkelijk een veld.
De rivier de Tiber stroomde regelmatig over. Om het Marsveld en het theater van Pompeius in het bijzonder te beschermen werd de ruimte waar vandaag de dag Campo de’ Fiori ligt onbebouwd gelaten. Het veld bleef ongebruikt, zelfs tijdens de vele expansies van de stad. Eeuwenlang groeiden en bloeiden hier dus kleurrijke bloemen.
De ontwikkeling van het plein in Rome
Pas in de 13e eeuw begon het gebied rond Campo de’ Fiori zich te ontwikkelen. De Romeinse familie Orsini zetten in deze omgeving allerlei projecten op en ineens werd de buurt een populair stuk Rome.
In de 14e eeuw bouwden gelovigen de eerste kerk in deze buurt, de Santa Brigida de Campo de’ Fiori. Rond die tijd begon ook de Italiaanse renaissance en dat was goed nieuws voor deze buurt. Als eerste werd het Palazzo della Cancelleria aangelegd. Dit enorme paleis werd gebouwd voor de Camerlengo van Paus Sixtus IV. Het aanzien van de wijk nam gestaag toe. Helemaal toen kardinaal Alessandro Farnese aan de andere kant van Campo de’ Fiori een paleis voor zichzelf liet bouwen. Dit Palazzo Farnese werd beschouwd als het meest prestigieuze Italiaanse paleis uit de 16e eeuw. Tussen de beide palazzo’s in, bouwden meer mensen hun residentie wat het Campo de’ Fiori plein in tweeën deelde; het zuidelijke plein heet nu Piazza Farnese.
Campo de’ Fiori: het bekendste marktplein van Rome
De populariteit van het plein nam steeds verder toe. Zo vonden hier regelmatig publieke executies plaats. De meest in het oog springende was de dood van de filosoof Giordano Bruno. Deze kreeg de doodstraf opgelegd door de kerk voor het verkondigen van ketterijen. In de 19e eeuw kreeg hij een standbeeld op de exacte plek op het Campo de’ Fiori waar hij verbrand was. Dit standbeeld met zijn gezicht richting het Vaticaan was een duidelijke boodschap dat de staat Italië sterker was dan de kerk.
Rond de tijd dat het standbeeld zijn plekje kreeg, breidde het plein zich uit door het verwijderen van een huizenblok. Sindsdien vindt de dagelijkse markt op Campo de’ Fiori plaats. Deze markt was eerder te vinden op Piazza Navona, op steenworp afstand.
Het plein vandaag de dag
Heb je behoefte aan bloemen, verse groente, vis of brood, dan doe je er goed aan om in de ochtend naar Campo de’ Fiori te komen. Iedere dag is er een markt en het is hier dan ook altijd erg gezellig. Als de markt eenmaal vertrokken is, dan komen de mensen hier samen om een terrasje te pakken of een van de vele kroegen te bezoeken. Er zijn barretjes die het voetbal laten zien, dus wanneer er een belangrijke wedstrijd is loopt dit plein goed vol. Het is ook een hangplek voor jongeren en toeristen die gezellig de avonduren door willen brengen. De laatste jaren heeft dit wel criminaliteit aangetrokken, de nachtelijke uurtjes is waakzaamheid geboden.
De beste manier om kennis te maken met Campo de’ Fiori is door er lekker naar toe te fietsen. Dit doe je in de Rome fietstour met Nederlandse gids. Deze ervaren gids neemt je mee langs alle mooie bezienswaardigheden van Rome en vertelt je over de rijke geschiedenis. We raden aan om deze rondleiding in Rome aan het begin van je verblijf te doen, je leert de stad zo echt goed kennen.