Het prachtige Brugge ligt niet al te ver van de Belgische grens en is daarom voor zowel Nederlanders als Belgen de ideale bestemming voor een citytrip.
De bezienswaardigheden in Brugge zijn ronduit spectaculair. Deze kuststad staat dan ook niet voor niets bekend als de mooiste plaats van de Benelux. Af en toe wordt de stad zelfs als het Venetië van het Noorden benoemd.
De hoofdstad en naar inwoneraantal de grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen was vroeger een echte handelsstad. Dit werd toen ook wel een Hanzestad genoemd. De stad was toentertijd al erg rijk en welvarend. Hierdoor kent het vandaag de dag een groot aantal historische bezienswaardigheden. Een aantal hiervan zijn zelfs benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.
Om er zeker van te zijn dat je niets mist van de schoonheid die deze stad je te bieden heeft, hebben wij een lijstje voor je gemaakt met de top 15 Brugge bezienswaardigheden. Elk van deze bezienswaardigheden zijn zeker een bezoek waard!
Zie Inhoud
1. De Grote Markt
Midden in het hart van Brugge vind je de Markt. Dit is een prachtig oud plein. In de volksmond noemt men dit plein ook wel de Grote Markt. Het historisch centrum van de stad is uitstekend bewaard gebleven en vooral op de Markt is dit direct te zien. Het plein staat vol oude gebouwen en leuke terrasjes.
Dit is de ideale plek om een lekker Belgisch pintje te proeven. Brugse Zot en Straffe Hendrik zijn enkele lokale brouwsels die er goed ingaan na een wandeling. Op deze gezellige terrasjes kun je prima genieten van de mooie, middeleeuwse omgeving. Kijk vooral eens goed naar de Belfort van Brugge. Over deze tweede bezienswaardigheid zullen we je hierna meer vertellen.
2. Belfort van Brugge
Een Belfort noemt men ook wel een ‘Halletoren’. Dit is een klokkentoren gebouwd op een commercieel gebouw. Meestal vind je klokkentorens op kerken, maar Belforts zijn er dus om mensen op een niet religieuze manier op de hoogte van de tijd te brengen.
Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Brugge is dan ook de lokale Belfort. Deze 83 meter hoge toren staat aan de Grote Markt en vertelt de Bruggelingen al zo’n 600 jaar hoe laat het is. De toren in zijn huidige vorm staat er pas sinds 1822. Door enkele branden hebben de bewoners van Brugge de Belfort meerdere malen moeten herbouwen.
De klokken van de Belfort van Brugge luidden op verschillende momenten van de dag. Hiermee werd vroeger aangegeven wanneer de werkdag begon of eindigde of wanneer er een feest was. Je hoefde dus geen direct zicht op de Belfort te hebben om toch op de hoogte te blijven.
Loop tijdens een bezoek aan de Grote Markt van Brugge zeker even langs de Belfort om dit indrukwekkende bouwwerk te kunnen bewonderen. Het staat niets voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
3. De Burg
De Grote Markt is niet het enige indrukwekkende plein dat Brugge je te bieden heeft. Het plein genaamd ‘De Burg’ is ook onderdeel van het hart van de stad en is zelfs nog groter dan de Markt. Langs de randen van dit grote plein vind je indrukwekkende gebouwen.
Deze monumentale bouwwerken zijn door de eeuwen heen gebouwd. Ze zijn dus elk gebouwd in de stijl die op dat moment populair was. Hierdoor is de architectuur op het plein erg mooi en interessant. De Burg is daarnaast ook een favoriete plek voor allerlei voorstellingen en optredens. Zeker een bezoekje waard dus!
4. Stadhuis
Eén van de gebouwen in Brugge op het zojuist genoemde plein is het stadhuis van Brugge. De Burg is al eeuwenlang het centrum van macht van de stad. Het gotische stadhuis is gebouwd in de 14e eeuw en daarmee is het één van de oudste stadhuizen van Nederland en België. Vandaag de dag zetelt het Brugse stadsbestuur zich nog steeds in dit gebouw.
Wanneer je een bezoek brengt aan het plein de Burg raden wij het zeker aan om ook even langs het stadhuis te lopen of fietsen. Zoals je kunt zien is het namelijk een indrukwekkend bouwwerk met een prachtige architectuur. Het straalt rijkdom en macht uit en is een stadhuis vol karakter. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant is zeer imponerend. Het is dan ook niet vreemd dat dit stadhuis als voorbeeld diende voor andere stadhuizen in België.
5. Basiliek van het Heilig Bloed
Naast het stadhuis vind je op de Burg nog een andere populaire bezienswaardigheid van Brugge. Deze kerk, ook wel Heilig Bloedbasiliek genoemd, is een zogeheten dubbelkapel. Het betreft hier eigenlijk twee kapellen in één.
De oudste, de benedenkapel, is een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Dit is de Sint-Basiliuskapel. Vooral graaf Diederik van de Elzas is een belangrijk figuur geweest voor deze kerk. Hij zou namelijk het heilige bloed van Jezus hebben meegenomen en hier hebben achtergelaten. Dit verklaart de naam van de basiliek.
Boven de Sint-Basiliuskapel vind je de Sint Ivo-kapel. Deze is een stuk kleiner en ook aanzienlijk nieuwer. Beide delen zijn in 1923 tot basiliek verheven en samen vormen deze kapellen dus de Basiliek van het Heilig Bloed. Vandaag de dag trekt het bloed van Jezus nog steeds veel bezoekers. Dit bedevaartsoord is dus regelmatig erg druk, maar zeker een bezoek waard en perfect te combineren met de Burg en aan het stadhuis.
6. Onze Lieve Vrouwekerk
De basiliek is zeker niet de enige indrukwekkende kerk die Brugge rijk is. De Onze Lieve Vrouwekerk is één van de hoogste bakstenen gebouwen van de wereld. De toren van de bezienswaardigheid is maar liefst 115 meter hoog en zichtbaar vanuit vrijwel elke hoek van de stad. Van buiten ziet de kerk er mooi en imposant uit. Van binnen is de kerk echter nog prachtiger. Je vindt hier de graven van enkele grote edelen. Karel de Stoute en Maria van Bourgondië liggen hier bijvoorbeeld in met goud bedekte grafkisten tentoongesteld.
Een andere goede reden om deze kerk van binnen te bezoeken is om het Madonna met Kind beeld van Michelangelo te aanschouwen. Deze grootmeester had dit werk oorspronkelijk gemaakt voor de Dom in Siena, maar een koopman kocht het op en maakte het één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Brugge. Deze actie leverde de man overigens ook een plekje in de kerk op. Hij ligt vlak voor het beeld begraven.
7. Sint-Janshospitaal
Vlakbij de Onze Lieve Vrouwekerk vind je het Sint-Janshospitaal. Dit voormalige ziekenhuis is voornamelijk een complex van 19e eeuwse gebouwen. Van het hospitaal zijn echter enkele middeleeuwse delen overgebleven. De eerste resten dateren namelijk uit de 12e eeuw. Deze vormen één van de mooiste plekjes van Brugge.
Het centrum van de stad lijkt op een groot sprookje en het Sint-Janshospitaal draagt daar zeker een steentje aan bij. Vooral vanaf de brug aan de Mariastraat zie je het oude gedeelte met de iconische uitstulpingen aan de zijkant van het oude gebouw. Dit is een uitstekende plek om een nieuwe profielfoto te maken. Tegenwoordig is het een museum waar je een goed beeld krijgt van hoe het er aan toe ging in de medische wereld door de eeuwen heen. Een bezoek aan het Sint-Janshospitaal mag bij een bezoek aan het centrum van Brugge dus zeker niet ontbreken.
Wil je meer te weten komen over de musea die je kunt bezoeken in de stad? Lees dan ons artikel over musea in Brugge.
8. Sint-Salvatorskathedraal
Een andere bezienswaardigheid in Brugge die aansluit bij de naam van de vorige bezienswaardigheid is de Sint-Salvatorskathedraal. Deze kathedraal ligt in de buurt van zowel de Onze Lieve Vrouwekerk en het Sint-Janshospitaal. Een bezoek aan alle drie de bouwwerken is dus ideaal te combineren tijdens je stedentrip.
De Sint-Salvatorskathedraal is de parochiekerk van Brugge. De kathedraal is gebouwd tijdens de 12e tot en met de 15e eeuw en is daarmee de oudste kerk van de West-Vlaamse hoofdstad. In de kathedraal vind je een doksaal met een orgel en middeleeuwse graven. Ook zijn er een aantal kunstwerken te bewonderen zoals Brusselse wandtapijten en een groot assortiment aan schilderijen uit Vlaanderen. De schilderwerken zijn onder andere afkomstig van kunstenaars die behoorden tot de Vlaamse Primitieven. Dit is een groep van kunstschilders die met name in het zuiden van de Nederlanden actief waren in de 15e en 16e eeuw.
9. Begijnhof
Een stukje zuidelijker van de Sint-Salvatorskathedraal vind je het Begijnhof. Dit is één van de bezienswaardigheden van Brugge die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het ‘Prinsenlijk Begijnhof Ten Wijngaarde’, zoals het officieel heet, wordt omringd door lieve witte huisjes. Ook vind je er een kloostertuin en een meertje. Dit zorgt voor een gezellige en warme sfeer. Het hof is aangelegd in 1245 en werd vroeger bewoond door ´begijntjes’. Dit waren geëmancipeerde vrouwen die niet heel slim waren, maar toch een godsdienstig leven leidden. Tegenwoordig wonen er nog steeds nonnen op het hof. Het huisje met huisnummer één is omgetoverd tot een museum waarin je alles te weten komt over de geschiedenis van deze bezienswaardigheid.
Een andere manier om alles te weten te komen over het Begijnhof en de andere bezienswaardigheden die Brugge je te bieden heeft is door middel van een fietstour. In een paar uur tijd zal een Nederlandse gids je meenemen langs de hotspots van de grootste stad van West-Vlaanderen. Zo weet je zeker dat je niets zult missen!
10. Choco-Story museum
Aan de noordelijke kant van het centrum van Brugge vind je een museum dat perfect geschikt is voor de snoepers onder ons. Tijdens een bezoek aan dit museum kom je alles te weten over chocolade. Het Choco-Story museum vertelt haar bezoekers alles over de geschiedenis van cacao en over het proces van cacaoboon tot chocoladereep. Je mag natuurlijk ook allerlei soorten chocolade proeven en er is veel lekkers te koop.
Het museum is gevestigd in het karakteristieke huis de Croon, dat eerst diende als wijntaverne en later als bakkerij. Zeven dagen per week kun je het chocolademuseum bezoeken. We raden je aan om tickets vooraf te kopen. Ook worden er workshops aangeboden.
11. The Chocolate Line
Wie gek is op chocolade moet niet alleen een bezoek brengen aan het Choco-Story museum, maar ook zeker aan The Chocolate Line. Dit is één van de bekendste chocoladewinkels van Brugge. Het bevindt zich op het Simon Stevinplein. De winkel op zich is al een bezoek waard gezien de indrukwekkende inrichting. The Chocolate Line heeft een tweede winkel in de Belgische stad Antwerpen. Daarnaast heeft het bedrijf zelfs een eigen fabriek en een eigen plantage in Mexico.
12. Het Frietmuseum
Om even in de sfeer van eten en musea te blijven; je kunt naast het chocolademuseum ook een bezoek brengen aan het Frietmuseum. Dit is het enige museum wereldwijd dat volledig is toegewijd aan friet. Bij een bezoek aan België hoort natuurlijk een goede portie Vlaamse frieten. Het product is in dit land geboren en wordt nu over de hele wereld in allerlei soorten en maten gegeten. Leer alles over frietjes in dit museum, natuurlijk onder het genot van een heerlijk gevulde puntzak!
Het is mogelijk om een ticket te kopen voor het Frietmuseum in combinatie met een ticket voor het Choco-Story museum. Beide musea zijn elke dag geopend van 10 uur tot en met 17 uur. Ook is het mogelijk om ter plaatste een frietje en snack te eten onder het genot van een drankje. Hier eet je namelijk de beste Vlaamse friet in Brugge!
13. Jan van Eyckplein
In de buurt van het Choco-Story museum ligt het Jan van Eyckplein. Tijdens de middeleeuwen was dit het bourgondische middelpunt van Brugge. Het was een haven waar handelaars van over heel Europa elkaar ontmoetten. Het was een enorm drukke bedoeling van kooplieden die handel met elkaar aan het drijven waren.
Vandaag de dag is de rust weer teruggekeerd op het plein en loop je van hieruit door naar verschillende Brugse wijken. Midden op het plein staat een prominent beeld van de wereldwijd bekende schilder Jan van Eyck. Hier heeft deze bezienswaardigheid dan ook zijn naam aan te danken. Hij behoorde ook tot de Vlaamse Primitieven, net zoals de kunstschilders waarvan de kunst in de Sint-Salvatorskathedraal hangt. Bij een bezoek aan het plein kun je het standbeeld bewonderen om vervolgens je stedentrip Brugge weer voort te zetten, bijvoorbeeld richting de Stadsschouwburg.
14. Koninklijke Stadsschouwburg
Op loopafstand van het Jan van Eyckplein vind je de Koninklijke Stadsschouwburg. Het gebouw komt uit 1869 en is dus al meer dan 150 jaar oud. Om het stadstheater te kunnen bouwen moesten er een hoop aanpassingen aan de infrastructuur van Brugge gemaakt worden. Zo moesten er panden gesloopt worden en straten en een plein worden aangelegd.
Vandaag de dag is het één van de best bewaarde stadsschouwburgen van Europa. Het theater heeft plek voor 700 mensen. Tijdens je citytrip naar Brugge kun je er eventueel een dans- of theatervoorstelling of concert bezoeken. De Stadsschouwburg is onderdeel van Cultuurcentrum Brugge. We raden je aan om hun website te bezoeken voor het programma.
15. Fietsen langs de Brugge bezienswaardigheden
Wil je tijdens je citytrip Brugge echt alles van de stad zien? Kies dan voor de Brugge highlights fietstour. Een ervaren gids neemt jou en een klein groepje mee op de fiets langs alle hotspots van deze Vlaamse stad.
Je komt behalve langs de meeste bezienswaardigheden uit dit artikel op nog veel meer leuke plekjes. De gids kent de stad als geen ander en geeft je graag advies over Brugge. Zo weet je waar de beste restaurants zitten of waar je de musea vindt die de moeite waard zijn. Begin je verblijf met de rondleiding en je hebt er je hele stedentrip plezier van.
Dankzij deze bezienswaardigheden in Brugge is het een populaire stad voor een dagje. Het is overigens ook een prima plek voor een romantisch weekendje weg of een paar daagse stedentrip. Heb je zin om iemand te verrassen? Begin dan nu vast met plannen!
Wil je meer weten over wat je kunt doen in de West-Vlaamse hoofdstad? Lees dan ons artikel over wat te doen in Brugge!
Kaart bezienswaardigheden in Brugge
Op de onderstaande plattegrond met Brugge bezienswaardigheden hebben we alle leuke plekjes en gebouwen overzichtelijk voor je in kaart gebracht. Op die manier stippel je gemakkelijk de handigste route voor je stedentrip naar de Vlaamste stad uit. Brugge is namelijk één van de leukste plekken van België!
Door te klikken op de bezienswaardigheid die je wilt bezoeken krijg je informatie zoals de locatie, het telefoonnummer, recensies, openingstijden en de website waar je bijvoorbeeld tickets kunt kopen.