Net over de grens, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Maastricht ligt Luik. De bezienswaardigheden in deze stad zijn zeer interessant mede vanwege de roerige geschiedenis van de regio. Wij hebben de 5 beste bezienswaardigheden van Luik op een rijtje gezet zodat je weet waar je moet zijn tijdens je stedentrip naar deze Waalse stad. Ondanks dat het zo dichtbij Nederland ligt, is de voertaal hier Frans. Toch houden we in dit artikel de Nederlandse namen aan, we hebben het dan ook over Luik en niet Liège.
Dit zijn de 5 mooiste bezienswaardigheden van Luik
- Montagne de Bueren
- Sint-Pauluskathedraal
- La Boverie
- Treinstation Luik-Guillemins
- Sint-Jacobskerk
Montagne de Bueren
Luik ligt aan de rand van de Ardennen, een bosrijk middelgebergte. Veel straten lopen hier dan ook niet vlak en een van de meest populaire bezienswaardigheden in Luik laat dat duidelijk zien. Deze Montagne is een straat met een hellingsgraad van 28%. Aangezien dit te steil is om normaal te lopen, hebben ze trappen gebouwd. Om van beneden naar boven te lopen moet je maar liefst 374 treden beklimmen. Je overbrugt daarmee een hoogteverschil van 70 meter. Verrassend genoeg is het hiermee niet de langste en hoogste trap van België, die staat in Dinant. Mocht je in het begin van oktober in Luik zijn dan wil je zeker de Montagne de Bueren bezoeken. De trappen worden dan verlicht met meer dan 3000 kaarsen, een prachtig schouwstuk ter ere van de lokale buurtfeesten.
Mocht je de klim naar boven wagen, dan beloon je jezelf wel met een prachtig uitzicht over de stad.
Sint-Pauluskathedraal
Al meer dan 1000 jaar staat er op de locatie van de Sint-Pauluskathedraal een geloofshuis. In de 10e eeuw werd tussen twee stromingen van de Maas een kerk gebouwd. Het gebouw dat we vandaag de dag zien stamt uit de 13e eeuw en sommige delen waren pas af in de 15e eeuw. De Sint-Pauluskathedraal is de hoofdkerk van het bisdom van Luik omdat een boze menigte tijdens de Franse Revolutie de oudere en grotere Sint-Lambertuskathedraal had afgebroken.
Dit neemt niet weg dat de Sint-Pauluskathedraal op zichzelf al een bezienswaardigheid is. Deze prachtige gotische kerk met hoge spitse toren is ook van binnen indrukwekkend. Het altaar en de reliekbuste van Sint Lambertus zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.
Met de fiets langs de bezienswaardigheden van Luik
Ondanks het heuvelachtige karakter van de stad is Luik een prima plek om op de fiets te ontdekken. Kies daarom voor de Luik fietstour en onze lokale gids neemt je mee langs alle mooie plekjes. Deze rondleiding is een combinatie van geschiedenis, natuur, cultuur en vooral toch plezier. In slechts een paar uur tijd leer je Luik echt goed kennen. De rondleiding is een prima begin van je stedentrip.
La Boverie
La Boverie is een museum, het meest populaire van Luik. Daar lees je meer over in het artikel over musea in Luik. Ook als je geen museum wilt bezoeken is La Boverie nog steeds een bezienswaardigheid die je op je lijstje wilt zetten. Het gebouw, ook wel het Paleis voor de Schone Kunsten genoemd, staat in het Parc de la Boverie. Het ziet er vrij oud is maar het is ‘pas’ in 1903 gebouwd. Het was ontworpen door Charles Étienne Soubre en Jean-Laurent Hasse voor de wereldtentoonstelling van 1905. Het is het enige bouwwerk van de tentoonstelling dat nog is overgebleven.
Treinstation Luik-Guillemins
Na al die oude bezienswaardigheden in Luik is het tijd om iets nieuws te bekijken. Het treinstation Luik-Guillemins is daar de aangewezen trekpleister voor. Het nieuwe stationsgebouw heeft een enorme overkapping van 160 m lang en 35 m hoog. Het station zelf bestaat al sinds 1848 maar in deze vorm pas sinds 2009, na een uitstel van maar liefst 3 jaar.
Luik-Guillemins ligt overigens vlakbij Parc de la Boverie dus mocht je met de trein naar de stad komen, loop je snel en eenvoudig naar de volgende bezienswaardigheid.
Sint-Jacobskerk
Luik heeft een rijk religieus verleden en de Sint-Jacobskerk is daar een goed voorbeeld van. Wellicht niet zo groot als de Sint-Pauluskathedraal, toch is deze kerk de moeite waard tijdens je bezoekje aan de stad Luik. De oudste delen van de kerk stammen uit de 10e eeuw maar het overgrote deel van de hedendaagse kerk stamt uit de 16e eeuw. Het oude stuk lijkt er een beetje bij aan geplakt, wat de Sint-Jakobskerk toch wel een uniek karakter geeft. De kerk was ontworpen door de lokale architect/kunstenaar met de prachtige naam Lambert Lombard.
Het gotische interieur is van grote schoonheid en ook voor niet religieuze dagjesmensen een ware bezienswaardigheid in Luik.
Nu weet je wat Luik allemaal te bieden heeft qua trekpleisters. Het is daadwerkelijk een prachtige stad. Wil je liever een Vlaamse stad bezoeken neem dan eens een kijkje bij Leuven of anders de hoofdstad Brussel.