Hallo daar! Ben jij op zoek naar een geweldige ervaring in Leeuwarden? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Leeuwarden is de perfecte plek voor een leuke (voorjaars)vakantie of weekendje weg in Nederland. Er is zoveel te zien en te doen!
Leeuwarden (Ljouwert in het Fries) is de hoofdstad van de provincie Friesland en natuurlijk een van de elf steden van de elfstedentocht. In 2018 werd Leeuwarden uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa, dus het wordt tijd dat je hier op bezoek gaat.
Zet je schrap voor een unieke ervaring! Van historische gebouwen tot moderne architectuur, van gezellige markten tot gezellige cafés, restaurants en tal van musea. Leeuwarden heeft het allemaal.
- Kom je met de auto? Lees dan onze tips om te parkeren in Leeuwarden.
- Wil je Leeuwarden op de fiets ontdekken? Boek dan nu een fietstour om in weinig tijd veel van de stad te zien!
Wat is er te doen in… Leeuwarden?
In deze video vragen ze in Leeuwarden aan mensen op straat wat er te doen is. Ben je benieuwd naar Leeuwarden, blijf dan kijken!
Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Leeuwarden?
Wij hebben een aantal absolute must-sees en bezienswaardigheden op een rij gezet die je niet mag missen.
Bezoek bijvoorbeeld het prachtige Oldehove-toren, een uniek gebouw dat een beetje scheef staat. Of bezoek het Fries Museum, waar je de geschiedenis van Friesland kunt ontdekken. En als je houdt van winkelen, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de gezellige winkelstraat Nieuwestad.
Zie Inhoud
De Oldehove-toren een must-see in Leeuwarden
Ben je op zoek naar een unieke ervaring in Leeuwarden? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Oldehove-toren!
Deze prachtige toren in een echte blikvanger en staat symbool voor de stad en mag dus niet ontbreken als jij de stad gaat bezoeken. De Oldehove is de enige scheve toren in Nederland en een van de hoogste in Europa. Hij is zelfs schever dan de toren van Pisa!
De toren heeft ook een interessante geschiedenis. Hij werd gebouwd in de 16e eeuw als kerktoren, maar het bouwproces liep vertraging op en de toren was nooit voltooid.
In 1529 was het de bedoeling dat dit een kerk zou worden. Echter was de ondergrond zo slecht dat ze toren scheef begon te staan, waardoor de bouwers vier jaar later met de bouw zijn gestopt. Je kunt de 183 treden van de toren beklimmen waarna je een prachtig uitzicht hebt over de stad.
Leuk weetje: Er wordt gezegd dat als je aan de voet van de toren staat en je ogen dicht doet, je de scheve hoek van de toren kunt voelen. Er is ook een legende dat de bouwers van de toren een pact met de duivel maakten om de toren sneller te kunnen bouwen, maar dat is natuurlijk niet waar.
In de 19e eeuw werd de toren gerestaureerd en het is nu een populaire toeristische bestemming.
Bezoek de Oldehove-toren voor een unieke ervaring en ontdek de architectuur, de geschiedenis en de verhalen die de toren te bieden heeft. Er zijn rondleidingen beschikbaar en je kunt ook naar boven gaan voor een prachtig uitzicht over Leeuwarden.
Blokhuispoort
De Blokhuispoort in Leeuwarden is een prachtig historisch gebouw dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de stad. Het is gebouwd in de 16e eeuw als deel van de stadsmuur en diende als gevangenis tot in de 20e eeuw.
Een van de meest interessante dingen over de Blokhuispoort is dat het oorspronkelijk werd gebouwd als een verdedigingswerk voor de stad, maar later werd gebruikt als gevangenis. Hierdoor heeft het gebouw een unieke combinatie van middeleeuwse architectuur en gevangenis-elementen, zoals de kleine ramen en dikke muren.
In de loop van de tijd werd de Blokhuispoort ook gebruikt als tuchthuis, werkplaats, en opslagruimte. In de 20e eeuw werd het gebouw gerestaureerd en gerenoveerd om het te behouden als historisch monument.
Momenteel wordt de Blokhuispoort gebruikt voor culturele activiteiten en evenementen, zoals tentoonstellingen, concerten, en theaterstukken. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het gebouw en zijn rol in de geschiedenis van Leeuwarden.
De Blokhuispoort is een prachtig voorbeeld van de geschiedenis van Leeuwarden, het biedt een unieke kijk op de stad in het verleden en is een must-see voor degenen geïnteresseerd in historie en architectuur.
Op zaterdag kun je de oude gevangenis bezoeken tussen 14:00 en 16:00 en even echt beleven hoe zo een cel er nou uit zag. Een echte aanrader voor als jij langs de bezienswaardigheden van Leeuwarden gaat.
11 fountains
De 11 fountains zijn een groep fonteinen in de Friese elf steden. Ze zijn genoemd naar de elf steden van de Elfstedentocht. De fonteinen zijn ontworpen als een symbolische verwijzing naar deze beroemde tocht, die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de Friese cultuur en geschiedenis.
Het idee voor de fonteinen ontstond tijdens de voorbereidingen voor de Elfstedentocht van 1997, de laatste keer dat de tocht plaatsvond tot nu. De stad Leeuwarden wilde iets creëren om de tocht te eren en te vieren en besloot om 11 fonteinen te bouwen, één voor elke stad die deel uitmaakt van de route.
Een van de minder bekende feiten over de 11 fonteinen is dat ze ontworpen zijn door verschillende kunstenaars. Elk van de 11 fonteinen is uniek en is ontworpen door een verschillende kunstenaar, waardoor het een boeiend en gevarieerd aanbod van kunstwerken biedt. Bovendien, de meeste van deze fonteinen zijn gemaakt met behulp van hedendaagse technieken, zoals LED-verlichting, wat het een extra dimensie geeft aan de beleving van het bekijken van de fonteinen.
Een ander interessant feit over de fonteinen is dat ze vaak interactief zijn. Veel van de fonteinen hebben sensoren die reageren op beweging, waardoor het waterpatroon verandert als iemand langs de fontein loopt. Dit maakt het voor de toeschouwer nog interessanter om naar de fonteinen te kijken en het maakt dat iedere beleving uniek is.
De fonteinen zijn ook ecologisch verantwoord aangelegd. De waterreservoirs worden gevuld met regenwater en het water wordt hergebruikt, waardoor er geen drinkwater wordt verspild.
In Leeuwarden staat ´Love´, ontworpen door Jaume Plensa.
Love bestaat uit twee 7 meter hoge witte hoofden van een jongen en een meisje waar mist omheen zweeft.
De kunstenaar kreeg de inspiratie voor de mist, omdat hij ´s ochtends de mist boven de weilanden zag zweven. Deze fontein bevindt zich bij de uitgang van het centraal station van de stad.
St. Bonifatiuskerk
Als je het leuk vindt om kerken te bezoeken dan moet je zeker een kijkje nemen bij de St. Bonifatiuskerk. Deze kerk werd in 1882 gebouwd en is dus niet heel oud, maar wel vooral erg mooi met hoge torens.
Een van de torens is zelfs van de kerk afgewaaid tijdens een orkaanstorm in 1976. Deze toren is gelukkig weer gerepareerd en vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de stad. Een leuk weetje is dat deze kerk is ontworpen door dezelfde architect als die van het Centraal Station in Amsterdam.
Leuk weetje: heb je gehoord van de legende van het knipperende orgel? Er wordt gezegd dat als je in de kerk zit en je de orgel speelt, het orgel knippert als je een goede noot speelt. Dit is natuurlijk onzin, maar het maakt het wel een leuke anekdote om te vertellen aan je vrienden. En wist je dat er ook een geheim gangetje verborgen zit in de kerk? Het is geen geheim dat dit gangetje er is, maar je zult het wel moeten zoeken, want het is goed verstopt!
De Waag
Voorheen was de Waag het handelscentrum van de stad. De handelaren lieten hier hun producten eerst wegen voordat die verkocht mocht worden op de markt.
Niemand weet precies wanneer de Waag is gebouwd, maar ongeveer in de veertiende eeuw. De waag stond ook wel bekend als ´Boterwaag´ omdat hier vooral boter werd gewogen. Tegenwoordig bevindt zich hier een terras waar je een heerlijk wat kunt eten of drinken terwijl je het gebouw bestudeerd.
De Prinsentuin
De Prinsentuin is een stadspark met jachthaven. Deze tuin heeft deze naam, omdat de tuin in 1648 werd aangelegd Door Willem Frederik van Nassau als einde van de 80-jarige oorlog. Deze tuin werd later door Koning Willem I openbaar gesteld als cadeau aan de bevolking.
De tuin heeft een rijke historie en is een populaire plek.Je kunt in dit park even tot rust komen en genieten van concerten op zondagmiddag in de zomermaanden en een ideale plek voor ontspannen wandelingen en picknicks.
Ook vind je hier vele waterspotters. Er is bijvoorbeeld een prachtige vijver, een oud koetshuis dat nu dienst doet als theater, en een monument voor prinses Beatrix. Er zijn veel bomen, bloemen en planten die de tuin een prachtige en rustige sfeer geven.
Openingsuren: De Prinsentuin is het gehele jaar door open voor publiek, maar kan sluiten in geval van bijzondere omstandigheden zoals slecht weer.
Little Manhattan in Leeuwarden
“Little Manhattan” is een bijnaam voor een gebied in Leeuwarden, waar de stad zijn modernisering heeft aangepast. Dit gebied, ook wel bekend als de Nieuwestad, is een van de meest trendy en hippe gebieden van Leeuwarden. Het is gekenmerkt door moderne architectuur, trendy winkels, gezellige cafe’s en restaurants, en een levendige sfeer.
Het “Harmony Complex” en het “De Oldehove” gebouw, beide zijn ontworpen door bekende architecten.
De Nieuwestad is ontstaan in de jaren 20 van de 20e eeuw als een van de eerste moderne stadsdelen van Leeuwarden. Het is ontworpen in de stijl van de Nieuwe Bouw en is een uniek voorbeeld van deze stijl van architectuur in Nederland.
Het gebied is een populaire bestemming voor toeristen, maar ook een geliefde plek voor de inwoners van Leeuwarden. Hier kun je genieten van een diversiteit aan winkels, restaurants, en bars. Ook is er een markt waar je de lokale producten van Leeuwarden kunt proeven. Kortom een een unieke plek in Leeuwarden om te bezoeken.
Fries Museum: grootste musea van Friesland
Ben jij benieuwd naar de historie en cultuur van Friesland? Dan is een bezoek aan het Fries Museum in Leeuwarden een absolute must! Dit museum is een prachtige plek om te ontdekken wat Friesland te bieden heeft en is een unieke ervaring die je niet wilt missen.
Het Fries Museum is een van de grootste musea van Friesland, het biedt een unieke kijk op de geschiedenis, cultuur en kunst van de provincie. Je kunt hier ontdekken hoe de Friezen leefden en werkten in het verleden, en hoe hun cultuur en gebruiken zich tot nu toe hebben ontwikkeld.
Er zijn veel interessante exposities te zien in het Fries Museum. Bijvoorbeeld de tentoonstelling over de Friese bevrijding, waar je meer kunt leren over de rol die Friesland speelde in de Tweede Wereldoorlog. Of de tentoonstelling van de Friese kunstenaars, waar je de prachtige schilderijen en beelden van Friese kunstenaars kunt bewonderen.
Maar het Fries Museum biedt nog meer dan alleen exposities. Er zijn ook veel leerzame activiteiten voor kinderen, zoals workshops en speurtochten. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar, waar je meer kunt leren over de historie en cultuur van Friesland.
Als je dus geïnteresseerd bent in de historie en cultuur van Friesland, dan is een bezoek aan het Fries Museum in Leeuwarden een absolute must. Boek nu je bezoek aan het Fries Museum en ontdek de unieke geschiedenis, cultuur en kunst van Friesland. Ervaar de prachtige tentoonstellingen, leerzame activiteiten en rondleidingen die het museum te bieden heeft.
Leeuwarden Bezienswaardigheden zien op de fiets: Fietstour + Gids
Ben jij enthousiast geworden om al deze bezienswaardigheden in Leeuwarden te bezoeken? Wij weten zeker dat je geen spijt zult krijgen van een bezoek aan deze prachtige Friese stad.
Dus waar wacht je nog op? Boek nu een fietstour in Leeuwarden en beleef een onvergetelijke ervaring! Tijdens onze Highlights Fietstour kom je langs de leukste bezienswaardigheden van de stad.
Samen met onze lokale gids fiets je langs oude monumenten, verborgen parels, hippe plekken en hij vertelt natuurlijk mooie verhalen.
Geen saaie geschiedenisles, maar gewoon een superleuke tour, kriskras door Leeuwarden! Na deze twee uur durende fietstocht door Leeuwarden heb je een goede indruk van deze prachtige stad.